NEA civil szemmel

A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek, elsősorban Tanácsának üléseiről szóló beszámolók, általános civil dilemmák, események, miegymás

Számláló

Friss topikok

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a ... (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • kreszács istván: Most csak annyit, ha nem kattintok ide, nem tudok róla.... Aztán küldik ám az üziket az Emmitől, h... (2016.02.02. 18:21) NEA választás és a közpolgári öntudat
  • blundza: Gratulálunk a státuszváltáshoz, ez szuper! Működésin túl vagyunk, szakmain majd most fogjuk átvere... (2015.12.31. 11:02) Nyilván intellektuális zavar

Utolsó kommentek

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe, csökkenő források, minősíthetetlenül alacsony színvonalú marketing, s ki emlékszik még a Wekerlére... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a lehetoseg (a regnyil bekuldese utan) (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • teroli: @szép új világ...: azt hiszem az lesz a gond, hogy mi "csak" helyi hatókörűek vagyunk (2016.02.16. 10:30) Ezt is megéltük
  • szép új világ...: @teroli: olyannyira, hogy mar csak nyolc napig lehet jelentkezni: civil.info.hu/kezdje-itt/-/asset_publisher/X3nVlVWAUbeG/content/felhivas-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-a-tovabbiakban-alap-civil-je... (2016.02.15. 20:06) Ezt is megéltük
  • Utolsó 20

2012.09.30. 21:23 szép új világ...

Belháború: Jabba beszólt

 Nemrég a pogányportál nevű sajtókáromláson közzétettek egy választ a Nem kéne-e lemondani posztra. Mondjuk nem nagyon érthető milyen választ is gondoltak, hisz e hasábokon pusztán egymás mellé került a NEA - miniszter által a testületre oktrojált - elnökének egyik írásos nyilatkozata és egy másik videó-megnyilvánulása. Ugyanakkor mindenképp idemásolandó a teljes cikk, mert később az még akár el is tűnhetne:

 "Azért megvan a diszkrét bája annak, amikor az ancien régime emberei kimutatják a foguk fehérét. Csak egy jó pszichológus tudná megmondani, miért olyan általános jelenség, hogy bukott emberek a saját bűneiket igyekeznek másokra vetíteni, vagy másokban felfedezni. Ezt teszi folyamatosan és minden fórumon Nagy Ádám, a Nemzeti Civil Alap volt elnöke is. Hol vállaltan, hol név nélkül.

Ezúttal Nagy Anonymus a PolgárPortálba igyekezett belerúgni egy jó nagyot. Ám csak egy jó nagy luft lett belőle. A sok hozzászóló és a tényszerűnek álcázott hazugságözön miatt, mint a PolgárPortál felelős szerkesztője, mégis úgy érzem, muszáj válaszolnom. Persze nem Nagy Á. kedvéért, inkább a megtéveszteni próbált civil közönségre tekintettel.

Kezdjük ott, hogy azért nem kellett olyan nagy oknyomozó tehetség a leleplezőnek szánt videó felkutatásához, hiszen az május 24-e óta látható a PolgárPortál címoldalán. (Néhány centivel e cikk alatt, balra.) Másrészt mi rossz van abban, hogy a miniszter is felismeri: a tízezer tagot számláló és 400 egyesületet tömörítő Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) megérdemel egy önálló internetes portált és azt (szerény) támogatásban részesíti? És mi furcsa van abban, hogy mivel a CET nem jogi személy, ezért a támogatási kérelmet az egyik tagszervezet nyújtja be? Mi titok, sanda szándék húzódhatna emögött?

A válasz nagyon egyszerű: semmi. Csakhogy a mi Nagy Anonymusunk magából indul ki. Miközben a cikkben megtámadott Csizmadia László, a CET és a NEA elnöke mindkét pozícióját fizetés nélkül tölti be (talán a NEÁ-nál kap havi kevesebb mint harmincezer forint költségtérítést) és eddig a sok sárdobálás ellenére sem tudtak olyan vádat összehozni ellene, amely a közpénzekkel kapcsolatban a tisztességes szándékot a legkisebb mértékben is megkérdőjelezte volna, a vádlóról ez már a legkevésbé sem mondható el.

Ha megnézzük a hozzá kapcsolódó szervezetek állami támogatását abban az időszakban, amíg Nagy Ádám a NEA elődje, azaz a Nemzeti Civil Alap élén állt, csinos kis összeget kapunk: 2008 és 2010 között az Új Ifjúsági Szemle Alapítvány, a Palócvilág Alapítvány, a Civil Szemle Alapítvány, az Ifjúságszakmai Társaság Alapítvány, az Infonia Információs Társadalomért bla bla hosszúnevű Alapítvány és az Információs Társadalom- és Trendkutatásért Alapítvány (a neveket olvasva a világért sem gondolnánk, hogy egyetlen többcsápú szervezetről van szó) összesen 21 és fél millió forintot nyalt fel az alapból. Még a veszedelmes ellenzéki időkben, azaz tavaly is kaptak 2,3 milliót.

Hogy világos legyen: ma a NEA elnökének szervezetei egyetlen fillért sem kaphatnak, így például a Csizmadia László által irányított, amúgy tízezreket, ha nem százezreket megmozgató Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány sem pályázhat. Nagy Ádám, akarom mondani Anonymus tehát olyan magatartást kér számon a NEA elnökén, amit ő egyetlen percig sem követett.

Jól tudjuk, miről van itt szó: történelmi tény, hogy az állambiztonsági szolgálatok ügynökeinek utolsó feladata volt a demokratikus pártokba és civil szervezetekbe való beépülés. A civil szférára az egykori KISZ-vezetők egyenesen mint a politikai túlélés egyetlen lehetőségére tekintettek. Ezt a koloncot cipeltük magunkkal húsz évig. Ne felejtsük el, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányzás kegyeltje, az NCA főokosa Nagy Ádám előtt az az "Európa Házas" Barabás Miklós volt, aki a Történeti Hivatal ügynökaktáiból már Nádházi Emilként köszön vissza és akire a balliberális kormányzás idején szintén bőséggel hullott a közpénz. Itt már nem is tízmilliókról, hanem milliárdokról van szó. Nem mellesleg, Nagy Ádám tevékenységét a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálta.

Ez a társaság, a múlt kis körei értékelhetetlen, hasznavehetetlen projektekre csakliztak el felfoghatatlan összegeket. Ugyan nem NCA-pénzről van szó, de ha már a PolgárPortál havi százezreit kritizálja Anonymus úr, nézzék csak meg, hogy a balliberálisok milyen lapot csináltak nyolcvanmillió forintért a civileknek: a semmire sem használható és összesen alig egy évig működő civil.info.hu -t.

Szóval ne a róka prédikáljon a tyúktolvajlás elleni harcról. Nem tudom, hogy Önök hogy vannak vele, de én már nagyon unom a múlt szuperegójú arcait.

 

Huth Gergely

felelős szerkesztő

PolgárPortál"

 

Van egy színvonal, ami alatt nem intellektuális kihívás vitatkozni, ennek megfelelően itt nincs nagyon helye vitának. Hosszú elemzés állhatna itt az eleve prejudikáló szóhasználatról (elcsaklizik, felnyal stb.), a terminológiai hibákról (Nemzeti Civil Alap nem létezett, csak Alapprogram), a stilisztikai bakikról (előbb X dologról beszélek, majd idekeverem Y-t, majd ismét X-re térek vissza), összemosásról (Z-t nem szeretem, W ügynök volt, Z egy oldalon szerepel – hiszen most írtam oda őket – W-vel, tehát Z is biztos egy görény). De nem áll. Mert a cikk nem csak írásnak (szakmailag) gyenge, de tényanyagában is annyira összehordott (szar), hogy egy valamit magára adó szélsőjobbos, magyarhírlapos publicista bízvást tud jobbat.  

 

Néhány valótlan állítást azonban röviden helyre kell tenni. Közbevetőleg - még egyszer - a következő történt: Csizmadia állított valamit írásban, meg egy tökmást szóban; ez kiderült, ebből lett némi felzúdulás. Erre néhányan a portásportálnál, összedugva a fejüket a következő választ találták ki: egy Nagy Ádám nevű csóka tolvaj. Egy Barabás Miklós nevű meg ügynök. Segítek még: egy Woody Allen nevű meg színész-rendező, egy Mátyás nevű pedig király, a Jabba nevű viszont Hutt.

 

1) Nem túl jó védekezés azzal érvelni - amikor kiderül a faluban, hogy valójában kik is rontják a tinilányokat a susnyásban - hogy:

a)      mi nem rontjuk meg, csak simogatjuk őket,

b)      szerintünk meg néhány másik falubeli meleg.

Persze vannak, akiket láthatólag egyáltalán nem zavar a gyereksimogatás, sőt szerintük 400 szervezetenként jár is egy gyerek. Jó, hát sosem az eszéért szerettük a ma regnáló civil rezsimet, meg az ő ánuszrózsájukon százas nyelvcsapásokkal keresztülevickélő bértollnokokat sem. De tényleg! Olyat felnőtt ember nem mond, hogy neki ér lopni. Mondja azt, hogy találta más zsebében!

 

2) Nagy Ádám 2009 februárja és 2010 júniusa között volt az NCA elnöke (nem 2008 és 2010 között).  Azon szervezetek, amelyeknél korábban részes volt, valóban pályázhattak (és tegyük hozzá, hogy ennek tilalma valóban fontos előrelépés a NEA rendszerében). Viszont ebben az időben egyetlen olyan szervezet sem pályázott, amelyben ő akkor vezető szerepet töltött be. Így az ő nyereményük 0, azaz nulla forint volt.  Kehi vizsgálat nem volt Nagy ellen (volt KEHI-s boszorkányüldözés, de az szervezeteket érintett, nem személyeket és - állítólag - sorsoláson, meg kockázatelemzésen keresztül kerültek kiválasztásra a szervezetek).

 

3) Miután van, akinek a  Jóisten az ő bölcsességében agy helyett nyelvet adott, ezért segítségképp íme némi érvelés is: Megérdemel (pályázaton kívüli támogatásként) pár milliót a pudvásportál? Ha nélkülöz is minden intellektuális izgalmat és olvashatóságot, egy végtelen forrásokkal rendelkező országban bizonyára. Mint ahogy megérdemelt volna az a száz szervezet, akiktől a Tanácselnök vette el a pénzt, amikor megvétózta a kollégiumi döntéseket; és megérdemelték volna azok is, akik a másik 100 pályázat túlfinanszírozására elköltött milliók miatt kerültek át a támogatott kategóriából a feltételesbe (és amelyek listáját a tárca nem adja ki). És egyébként valószínűleg több ezer várólistával hülyített szervezet is megérdemelne. A kérdés nem ez. Hanem az, hogy hajlandó-e valaki egy inkább kevéssé, mint többé tisztességes versenyben megméretni magát, vagy inkább miniszteri csecsre szomjazik és onnan szívja az éltető nedűt.

 

4) Az elsődleges kérdés azonban továbbra is az, hogy való-e testületi elnöknek, aki hajlandó úgy egyedi támogatást szervezni magának, hogy közben úton-útfélen fennen hirdeti saját erkölcsi fensőbbségét.

 

5) A civil.info.hu valóban nem ért egy tyúktolvajlást se.

 

Zárszóként  ide kívánkozik Verebes István egyik kilencvenes évekbeli kabaré-konferansza: „Az nem furcsa, hogy én mindig épp akkor nem vagyok kommunista, amikor ők ott fönt kommunisták, és kommunista is mindig akkor vagyok, amikor ők ott fönt nem kommunisták. Én vagyok ennyire hülye, hogy soha, de soha nem nézem a saját érdekeimet, vagy ők olyan marhák, hogy azt hiszik: újra és újra hajlandóak vagyunk tisztelettel nézni azokra a seggekre, amelyeket ők az első szóra hajlandóak könnyedén kinyalni? (Ki itt a gyanús: a kommunisták, a nem kommunisták, vagy én?)

 

17 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://civilnea.blog.hu/api/trackback/id/tr264812269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keleti42 2012.10.01. 00:06:28

Persze a tisztelt Huth Gergely úrnak annyi vér már nincs abban a bizonyosban, hogy legalább a portáljára kitegye ezt a választ, amivel természetesen lehet egyetérteni is, vitatkozni is. De a huthgergelyek erre képtelenek.

keleti42 2012.10.01. 00:40:30

Csak néhány címszóban arról, hogy a polgarportalnak napjainkban mi a civil hír: elindult az anyadolgozik.hu program, leszakítanák a székely zászlót, Európa szégyene a Benes-dekrétumok, társadalmi igény az áfacsökkentés, stb. Nincs szó futó projektekről, leendő kiírásokról, csakis a már szinte göbbelsi propaganda...
Azért felvetődik még egy kérdés Huth Gergelynél: HONNAN TUDJA, HOGY KÍNOSAN KIEGYENSÚLYOZOTT VOLT A PÁLYÁZTATÁS? Emlékeim szerint a nem tagja a tanácsnak. Ezt az információt Csizmadia Főcivil Gerinctelen Lászlótól kapta? Vagy együtt dolgozták ki nevezett személlyel a kínos kiegyensúlyozottságot? Javaslom: Huth Gergely hozza nyilvánosságra a 400 (látens) szervezet listáját, ezt vessük össze a nyertesekkel! No persze ez csak ábránd, mivel a 400 nem 400, a huthgergelyeknek meg nem szokása nyilvánosságra hozni semmit. Nekik elég csak átszólni a főcivilnek, hogy kiket kell még kistafírozni...

tudommitakarok 2012.10.01. 10:12:46

Emberek! Ha bement 7000 működési pályázat, akkor az minimum 7000 civil szervezetet jelent, ugye? Meg akik nem pályáztak... számoljunk országosan 8000 szervezettel. (Több van, de mindegy...)
Namármost: a 8000- hez képest a 400 az 5%. A másik 95% véleménye, hozzáállása, stb esetleg nem lehetne releváns?!

keleti42 2012.10.01. 10:48:58

@tudommitakarok: Dehogynem, sőt! Csak ez a 400 most úgy jött elő, hogy a CÖT-öt meg CET-et vagy miket 400 szervezet hozta létre és ők saját állításuk szerint nagyon civilek. Na ezeknek a platformoknak a tagja Csizmadia Főcivil László, aki kínosan kiegyensúlyozott és nagyon egyenes ember, mert stikában szerint 10 millióhoz hozzájutni. Tehát a 400 csak azért van napirenden, mert a Huth Gergely szerint ők iszonyatos erőt és civilitást képviselnek. (Lásd "békemenet", ahol százezres tömeget hoztak össze, amúgy civilen. A lengyel vendégtüntetők ezen voltak, vagy az más volt?)

kreszács istván 2012.10.01. 12:58:08

Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány/Kecskemét- a szóvívöik jól ismertek/
Részlet pl. a honlapjukról.." törekvésünket... az alaptörvény megünneplésére a honlapunkon bejövő e-mailekben több ezer polgár vár el tőlünk."

Nomármost. A 2012-es rendelkező évben 10, azaz tíz adófizető ajánlotta fel az adójának 1%-t az Alapítványnak. Ennyit a szóvivőik valós civil támogatási hátteréről.

tudommitakarok 2012.10.01. 13:49:59

@keleti42: Értem én, hogy hogyan jött elő! Sokkal jobban értem, mint azt, hogy anno hogyan kaptam tőlük mindenféle e-maileket a magán e-mail címemre, amit max pályázati azonosításokhoz használtam... Már akkor is rossz érzés volt a gyomromban az öntömjénezéstől, és biztosan tudtam, hogy ez a pasi nem a mi emberünk, és soha nem is lesz az, de nem hittem, hogy hatalomra fényezi magát. Mégis így lett...
Nem tudom, ki az a Huth Gergő, azt se igazán, hogy ki az a Csizmadia, őszintén szólva nem is érdekel, a tény ugfyanis tény: november van, az EPER-ben hivatalos értesítés a működésiről még sehol, a szakmainak döntése sincs.
Amúgy meg... ha megköveztek, hát megköveztek, de szerintem ez az egész tanácsosdi tök fölösleges. Állami pénzt osszon el állami szervezet, és ne hazudja magát civilnek. A szakmai bírálatot végezzék el szakemberek - bár, aki dolgozott minőségirányításban, az tudja, hogy egy jó szempont- és pontrendszerrel bárki bírálhatna szinte- és ugyanúgy, ahogy másutt, itt is tessék határidőket tartani, korrekt, partneri viszonyt kialakítani a civilekkel, akár pici falu szépítőiről, akár nagyobb város szociális ellátójáról, akár egyházi civil szervezetről beszélünk. Igen, vegye külön a szövetségeket, vegye külön a feladatellátásokban főállású munkatársakkal dolgozókat, vegyen külön bárkit, de azután, hogy feltételrendszert ad ki, tartsa magát is ahhoz!
A magam részéről az összes többit gittrágásnak tartom... Erről meg az jut eszembe, hogy a nemecsekeket megint senki nem hallgatja meg...

kerdeses 2012.10.02. 14:42:56

" Másrészt mi rossz van abban, hogy a miniszter is felismeri: a tízezer tagot számláló és 400 egyesületet tömörítő Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) megérdemel egy önálló internetes portált és azt (szerény) támogatásban részesíti? És mi furcsa van abban, hogy mivel a CET nem jogi személy, ezért a támogatási kérelmet az egyik tagszervezet nyújtja be? Mi titok, sanda szándék húzódhatna emögött?" Most adott vagy nem támogatást a miniszter? Ha adott akkor miért nincs feltüntetve a honlapon a támogatás ténye, esetleg összege?

keleti42 2012.10.02. 22:29:45

Latorcai helyettes-államtitkár mai nyilatkozata: a civil szektor az idén 45 milliárdot kap, várhatóan ezt az összeget jövőre is megkapják. Lefordítva: jövőre még kevesebb pénz lesz. Az persze külön dolog, hogy miért számolják bele azt a pénzt is, amit az EU-tól, a szabadságharcos ellenségtől kapnak, no ez nem igazán érthető, mert ezt nem ők, hanem az EU adja. Például 700 milliót a CIC-ekre...

tudommitakarok 2012.10.03. 10:04:49

De ha a CIC-eknek megvan a külön forrása, akkor ezekből a kis pénzekből miért pályázhatnak?!

keleti42 2012.10.03. 15:16:25

@tudommitakarok: Vannak, akik CIC-ek és működésit is kaptak?

keleti42 2012.10.03. 16:36:01

@Kkereszt: Így tényleg még visszatetszőbb az egész.

tudommitakarok 2012.10.04. 11:16:22

@keleti42: Valamivel több, mint 15 milliót osztottak ki nekik a működésiből, egy olyan is van, aki 4 milliót kapott. Van olyan is, amelyik semmit nem kapott, várólistás.

keleti42 2012.10.04. 11:57:56

@tudommitakarok: Tehát 50-60 civil szervezettől veszik el a levegőt... A probléma az, hogy igazából csendes szemlélő mindenki, nem csikolja ez sem a politika, de ami nagyobb baj, a civil társadalom ingerküszöbét sem.

kreszács istván 2012.10.04. 16:55:06

Bocsáss meg légyszi keleti42, de pl magamat bizton nem sorolhatom a "csendes szemlélők" közé. A közjogi rendszert -saját hatalmi érdekeik miatt - szétdúlta az un. "kétharmad" politikai elitje. Ennek egyik szála, hogy a civil szférát is be kell nyomni a kormányzati befolyás mögé. Eljön az igazság pillanata, s a "civil társadalom" döntő többsége saját bőrén tapasztalja, hogy az alkalmazott módszerek, eljárások, nem a közhatalmat, hanem a civil társadalom szabadságát szorítják korlátok közé. A hűbérurak kevesen lesznek, ha eljön a szavazás ideje.
süti beállítások módosítása