NEA civil szemmel

A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek, elsősorban Tanácsának üléseiről szóló beszámolók, általános civil dilemmák, események, miegymás

Számláló

Friss topikok

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a ... (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • kreszács istván: Most csak annyit, ha nem kattintok ide, nem tudok róla.... Aztán küldik ám az üziket az Emmitől, h... (2016.02.02. 18:21) NEA választás és a közpolgári öntudat
  • blundza: Gratulálunk a státuszváltáshoz, ez szuper! Működésin túl vagyunk, szakmain majd most fogjuk átvere... (2015.12.31. 11:02) Nyilván intellektuális zavar

Utolsó kommentek

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe, csökkenő források, minősíthetetlenül alacsony színvonalú marketing, s ki emlékszik még a Wekerlére... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a lehetoseg (a regnyil bekuldese utan) (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • teroli: @szép új világ...: azt hiszem az lesz a gond, hogy mi "csak" helyi hatókörűek vagyunk (2016.02.16. 10:30) Ezt is megéltük
  • szép új világ...: @teroli: olyannyira, hogy mar csak nyolc napig lehet jelentkezni: civil.info.hu/kezdje-itt/-/asset_publisher/X3nVlVWAUbeG/content/felhivas-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-a-tovabbiakban-alap-civil-je... (2016.02.15. 20:06) Ezt is megéltük
  • Utolsó 20

2012.07.12. 14:56 szép új világ...

A kezdet vége...

Megkapták megbízóleveleiket a CIC-ek (katt ide).

Ennek kapcsán összeállítottunk egy focicsapatnyi kérdéssort, amelynek alkalmazásával tesztelni lehet felkészültségüket:

1) A Fiatalok Lendületben programot ha elektronikusan adom be, az is lendületesnek számít?

2) Az Európai Önkéntes Szolgálat valóban azt jelenti-e, hogy európai értékrendűnek kell lenni, vagy szerethetem Wass Albertet?

3) Hallottam egy Michelangelo nevű programról. Nem is ez volt a neve. Valami festő vagy építész volt a figura, de biztos, hogy a négy tininindzsateknőc egyike. Na az mire való?

4) A Gyia nevű program az tényleg segít-e nekem a lótenyésztési programom megvalósításában?

5) A Grundtvig csak elírás és Grundig tv-ket lehet nyerni iskolákba, vagy mással foglalkozik?

6) Az Európa a polgárokért programra munkásember is pályázhat-e?

7) Ugye a Pestalozzi Program az, amelynek keretében lehet menni olaszba fiatal lányoknak csőtésztát enni?

8) A Norvég Alap egy nyelvtanulási projekt ahol a norvég az alap?

9) A Compass tényleg komposztálásra szakosodtt agrárpályázat-e?

10) A Tamop-ból tényleg csak a Civil Információs Centrumok nyerhetnek, vagy lesz mód más civil szervezetek finanszírozására is?

+1) Hol kell jelentkezni a NEA miniszteri keretére?

P.s.: mellesleg (ultrajobbos olvasóinknak: e szónak sem a mellhez, sem a melegekhez nincs köze) jövő héten ülésezik a Tanács. Már az első ponttól agyfaszt lehet kapni. Informális vazze, informális!

Napirendi  pontok:

  1.  A WSA és az EMMI tisztségviselőinek informatív beszámolója a 2012. évi működési és szakmai pályázatok elbírálásának helyzetéről.
  2. A Tanács működésére vonatkozó munkaterv kiegészítése és elfogadása. Előterjesztő: Nagy Péter.
  3. A NEA-hoz benyújtott és a kollégiumok részéről elbírált pályázatok tanácsi kockázatelemzési módszertanának elfogadása. Előterjesztő: Nagy Péter.
  4. A Tanács kollégiumi döntéseket elemző munkacsoportjainak kialakítása, a munka rendszerének kidolgozása és elfogadása. Előterjesztő: Csizmadia László.  
  5. A pályázati támogatásokat elemző és  azokat véglegesen elfogadó tanácsülés időpontjának kijelölése, amely egyben felhatalmazza a tanács elnökét a pályázatok jóváhagyásának  aláírására. Előterjesztő: Csizmadia László
  6. A 2011. évi CLXXV. törvénnyel kapcsolatos kollégiumi és tanácsi észrevételek, javaslatok összesítése a törvény esetleges módosításához. Előterjesztő: Csizmadia László. 
  7. Egyebek.

24 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://civilnea.blog.hu/api/trackback/id/tr264648630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: c bootcamp london 2019.01.26. 13:48:34

Ingyen Pornó Videok: Nagyi baszik - SZEXTV INGYEN SZEX VIDEÓK ÉS PORNÓ VIDEÓK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keleti42 2012.07.12. 17:18:15

Nagyon úgy tűnik, hogy a CIC-ek felkészültségét illetően a cím helyesen mégis inkább a vég kezdete, vagy a vég vége... Mindig azt hisszük, hogy már nincs lejjebb, pedig igen! Csak szólok: lesz még lejjebb is!

blundza 2012.07.12. 18:12:04

Szerencsére a városunkban levő pécsi központ megérdemli a címet, több éve-évtizede dolgozik ezen a területen. Azonban felháborodással vettük tudomásul, hogy a támogatás összege hova duzzadt - mindezt úgy, hogy a legtöbb ilyen központ önkormányzati megállapodásokkal rendelkezik és a városi/települési költségvetésekben is helyet foglal.
Nem a pénzt sajnáljuk másoktól, csak ez megint egyenlőtlenségeket és ebből eredő feszültséget okoz - ahelyett hogy létrehozná a centrum körül azt a civil tömörülést, amiért alakult.

Hiába akart jót a döntéshozó, így lehet, hogy pont az ellenkezőjét éri el - ahelyett hogy partnerként kezelnék a centrumokat, inkább fújnak rájuk, mert láthatóan nagyobb összegből gazdálkodhatnak.

keleti42 2012.07.12. 21:57:43

Szerintem sem lenne baj azzal, ha pénzt kapnak, a dologban ott van a bibi, hogy a civilházak jelentős részét lecserélték, viszont a korábbi civilházaknak volt infrastruktúrájuk, eszközeik, most viszont lényegében a CIC-ek azzal fogják kezdeni, hogy számítógépet, laptopot, telefont, irodabútort, projektort fognak venni, vagyis a valós, érdemi munkára nem fog pénz maradni és ez azért is probléma, mert ahogy korábban már elemeztük, a nyertes szervezetek nagy részének semmilyen civil koordinációs tapasztalata sincs. Ezt akár "meg is vásárolhatnák" ennyi pénzből más szervezetetektől, de mondom, szerintem erre sem lesz pénzük, mert azt előbb elköltik eszközökre. És beszéljünk arról is, hogy ugyebár ÁROP pályázaton fognak kapni a szervezetek pénzt, no ismerve a regionális programokat ebből a CIC-ek számára pénz nagyjából 1 év múlva lesz, tehát addig se érdemi munka, se esély arra, hogy esetleg megvásárolt szolgáltatásokkal a civil közt szolgálnák. Az igazság az, hogy úgy büdös ez a történet ahogy van. Olvastam egyébként itt egy másik topikon kommentben illetve linken, hogy S. úr nyilatkozta a somogyi online-nak, hogy a tavasz folyamán mennyi fórumot tartottak. Ezzel viszont kedves S. úr egy bökkenő van: ezeket azok után tartották, miután beadták a pályázatukat a CIC-re, ergo azt referenciaként bemutatni némi 4. dimenziós zavart jelent...

Allseeingeye 2012.07.13. 09:59:46

@blundza: Valóban, a pályázatot (ÁROP) olvasva én is arra gondoltam, hogy itt azért vannak olyan programelemek megfogalmazva, amelyeknek már lehet, hogy működniük kellene egy ideje, egyáltalán nem baj egy ilyen pályázat.

Nyilvánvaló, hogy a pályáztatási módszer rossz és a címek odaítélésének nagy részében nem szakmai, hanem politikai szempontok játszottak szerepet. Sajnálom, hogy egy ehhez hasonló pályázati kiírás (ÁROP) megszületését nem a civil érdekérvényesítés érte el. Ha ez történt volna, akkor nem lenne például ez a keretösszeg.

Ami azért egyes nyerteseknek még kevés is:
"Az alapítvány munkatársa, Palik Zoltán azzal egészítette ki: a pályázható keretösszeg (35 millió forint) kevés – ennyi jut a hálózaton belül minden centrumnak, holott a megyék nagysága, és a hozzárendelt feladat sem egyforma."
www.boon.hu/em-kerekasztal-a-civil-szolgaltato-kozpontrol-folyt-kov-szeptember-vegen/2017184

Fél igazság (a megyei sajátosságok figyelembevétele évtizedes téma), nagy baromság ( kevés a 35 millió).

El kellene dönteni, hogy civil szervezetként, vagy kormányzati/önkormányzati intézményként akarnak a CIC-ek működni.

Na Persze 2012.07.16. 13:51:48

Wekerle információ: működési pályázatokról augusztus végén fognak dönteni a kollégiumok, szakmaiakról utána.

Plusz még mire a Wekerle kiértesíti szervezeteket, tehát szeptemberben valamikor fogjuk megtudni a működési eredményét. És akkor a pénzről szó sem esett még.

Szakmai pályázatok mondjuk októberre döntés, és lesz négy, vagy öt hónap a megvalósításra.

Ez tényleg így megy?

szép új világ... 2012.07.16. 20:39:01

valahogy így (lásd: korábbi poszt a varázs ló-val).
Előzetes hírek szerint a Tanács augusztus 20 előtt még bólint a működésiekre, tehát lehet belőle augusztusi kiértesítés.
A szakmaiakról semmi hír.

PalikZ 2012.07.17. 16:59:18

@Allseeingeye: Ha már így megszólítottál válaszolok. Az ÁROP 35 milliós támogatásából, logikusan egy az ÁROP céljaihoz igazodó szolgáltatási rendszert kell építeni. Ebből és a civil törvényből következően nem csak a civil szektornak, de a kormányzati és gazdasági szereplőknek is kell szolgáltatni. S mivel a teljes rendszer átalakul minden célcsoportot lehetőleg maradék nélkül el kell érni. Ezért sem lehet összevetni a CISZOk és a CIC hálózat feladatait sem. Számolj csak egy kicsit! A miskolci CIC pályázik 35 millió forintra egy projekttel, amelyben az szektorok közötti partnerség a meghatározó elem. A miskolci CISZOK évente kapott 5-8 millió Ft támogatást + 47 051 420 Ft-ot nyert a TÁMOP keretében a civilek körében megvalósuló fejlesztésekre. Akkor mennyibe is kerülne egy olyan program, ami mindkettőt tudja? Szóval akkor sok vagy kevés a támogatás? A megyei civileknek még legalább 100-150 millió Ft-ot kellene civil szolgáltatási célokra szerezni, ahhoz hogy gyorsan és jól tudjon alkalmazkodni a hazai és a 2014-2020 közötti EU változásokhoz. Ja, és a másik ami miatt "keveselltem" a 35 milliót A mi megyénkben 358 önkormányzat, több mint 3 500 szervezet, 15 kistérség/járás található, s nem egészen igazságos, hogy minden megye egyenlő arányban férhet hozzá a támogatáshoz. Remélem választ találtál az engem érintő kétségeidre, jó munkát kívánok, s remélem lesz módunk személyesen is értekezni a CIC szolgáltatásairól és a megye civil életéről.

keleti42 2012.07.17. 21:53:06

A címbirtokosoknak nem lehet TÁMOP-re pályázni? Mert tudomásom szerint ők sincsenek belőle kizárva, egy ez a válasz szerintem csúsztatás. Továbbra is a korábbi CISZOK-ok 5 milliója áll szemben a CIC-ek 17,5 milliójával. És továbbra sincs válasz arra, hogyha tényleg ennyire sokrétű és összetett munkát kell végezni, akkor ugyan nagyrészt miért ismeretlen, tapasztalattal nem rendelkező szervezet kapta a címbirtokosságot?

PalikZ 2012.07.18. 08:08:18

@keleti42: A címbirtokosok simán pályázhatnak a TÁMOP-ra. De ha átnézed a TÁMOP akciótervét láthatod, hogy az a keret, ami a civilek fejlesztését szolgálja kimerült Tehát, ha pályáznak, azt más szakmai és társadalmi céllal fogják tenni. A CISZOK 5 milliója nem a CIC finanszírozásával, hanem a korrekt megközelítéssel áll szemben. Azok a CISZOK-ok, akik dolgozni akartak, pályáztak a TÁMOP-ra, az NCA-hoz, támogatást kaptak az önkormányzattól, stb. S ez természetes is volt, jól tették. Az ellenkezőjét lehetne elítélni. Az alacsony minisztériumi finanszírozás nem volt korrekt, sem pedig az hogy erre a hozzájárulásra, olyan adminisztratív elvárásokat telepítettek, ami átlépte a józan ész határát. Mindegy! Remélem a CISZOK tapasztalatából okul mindenki! A CIC szervezetek ismeretlenségén, tapasztalatlanságán értelmetlen lovagolni. Ahogy butaság lenne azután kutakodni, hogy a CISZOK hálózatban résztvevő szervezetek hány éves működés után vágtak neki a munkának. A lényegi kérdés most is az, hogy a CIC-ek megfelelő szakembereket, partnerszervezeteket tudnak-e bevonni a szolgáltatásokba és projekt működtetésébe. Nota bene az ÁROP pályázatból kevesebb, mint évi 1 millió Ft jut projektmenedzsment költségekre. Szóval a címbirtokosoknak elég alaposan mérlegelnie kellett és kell, hogy a szervezetük elbírja-e a feladatot. Így, 20 év civil szervezeti munka után pedig azt mondom, hogy a politikai háttér egy ideig elfedheti, de nem pótolhatja egy szervezet felkészültségét és alkalmasságát. Az ÁROP pedig nem könnyebb, mint más EU-s pályázati lehetőség. Ebbe bele is lehet bukni!

keleti42 2012.07.18. 08:41:35

Megmondom őszintén, hogy számomra abszolút lényegtelen kérdés, hogy évi 17,5 milliót kapnak a CIC-ek, mert bár sokak szemét ez biztosan szúrja - azért mégiscsak Magyarországon élünk -, szerintem ez a történetben szinte lényegtelen. A probléma, az igazi probléma a címbirtokosság odaítélésével van és ha ez megfelelően lett volna végigcsinálva, akkor szerintem senki sem agonizálna ezen az összegen, így viszont sokan megkérdőjelezik az egész tisztaságát. Ismerjük ugye azt a mondást bölcs vezérünktől, hogy nem elég jónak lenni, annak is kell látszani. Nos itt a látszatra sem adtak, így természetesen beindul sok mindenki fantáziája. Álláspontom szerint nagy baj, hogy ÁROP-os pénzből lesznek a CIC-ek megerősítve, mert valljuk meg, mikor lesz ebből pénz? Az idén már nem nagyon valószínű. Július 1-gyel felálltak a CIC-ek, akik most várják a működéshez a pénzüket. Néhány kivételtől eltekintve ugyan mit fognak ők tenni a következő hónapokban a közért, amíg nem kapják meg a pénzüket? Gyakorlatilag semmit, maximum néhány látszatcselekvést. Ezért is baj, hogy nincs meg a jogfolytonosság, mert azért a CISZOK-ok néhány kivételtől eltekintve azért viszonylag megfelelő szinten dolgoztak. Miért kellett teljesen új rendszert építeni olyan szervezetekből nagyrészt, akiknek semmilyen - és igenis ez a lényeg, hogy semmilyen - tapasztalatuk nincs ezen a területen? Megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan. És ez ismét újabb gondolatokat indít be mindenkiben. Joggal... Az, hogy jelenleg nincs TÁMOP kiírás még a CIC-eknek nem jelent semmit, mert a CISZOK-ok részére sem a felállásukat követő hónapokban írtak ki TÁMOP-ot, tehát azt nem tudjuk, hogy esetleg jövőre lesz-e ilyen, így szerintem az összehasonlítás még mindig nem azonos mércével bír a CISZOK-okkal, bár most nem tudnám megmondani, hogy ők működésük hanyadik évében juthattak TÁMOP-hoz (de gyanítom, hogy nem az indulásukat segítették...)Summa summarum: a baj az, hogy most súlyos hónapok fognak elmenni gyakorlatilag azzal, hogy a CIC-ek várják majd a pénzüket, nulla szintű lesz a szakmai tevékenység. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy több CIC a minimális infrastruktúrával sem rendelkezik, ami megint csak elgondolkodtató és újabb konspirációkra adhat okot. Holott óriási szerepüknek kellene máris lenniük a CIC-eknek! 2014-ben lejár a civil szervezeteknek nyújtott moratórium, életbe lép a civil törvény több lényegi passzusa, hogyan fogják felkészíteni a civil szervezeteket a CIC-ek a változásokra akkor, amikor a törvény szerint visszamenőlegesen 2 évet kell nézni, vagyis már 2012-t is... Súlyos és komoly szakmai kérdések, amelyek a civil társadalma alapjaiban rendíthetik meg. Mintha valakiknek az lenne az érdeke, hogy ne legyen erős civil társadalom ma Magyarországon, mert valós szakmai kérdésekről nem beszélünk, csakis a mocskos anyagiakról.

PalikZ 2012.07.18. 10:25:26

@keleti42: Kb. 0 az esélye annak, hogy egy induló szervezet megfeleljen a pályázat követelményeinek. Ezért a címpályázat is eleve megkövetelte pl. az alapvető infrastruktúrát a pályázóktól. Ezen kívül nincs nagy jelentősége a szervezet életkorának. A
tapasztalat jöhet a munkatársaktól és a partnerektől is. E téren viszont két lehetséges út van. Egy CIC vagy azt a tapasztalatot vonja be, hogy ebben az országban semmi nem számít csak a pénz és a politikai kapcsolat. Vagy pedig azt, hogy a civilség ennél többet jelent a közszolgálat és a moralitás terén is.

keleti42 2012.07.18. 11:50:28

Lehet, hogy megkövetelte, de hogy azt senki sem ellenőrizte, az biztos. Nem egy szervezetről ki merem állítani, hogy zéró szintű infrastruktúrával rendelkezett, nem egy pedig infrastruktúraként a CISZOK-ot jelölte meg. Ha elolvasod a kommenteket és komolyabban szétnézel a nyertesek nagy részénél akkor rájössz, hogy egy csomó alvószervezet volt eddig, pont emiatt volt felbolydulás. Ha normálisan működő szervezetek nyertek volna csak, akkor egy szót sem szólt volna senki. De itt nem csak, hogy sok esetben politikainak mondható döntések, de sajnos igen "szakmaiatlan" döntések is születtek és a baj ez...

PalikZ 2012.07.18. 12:57:47

@keleti42: Ha a döntések szakmaiatlanok voltak, a követelményeket nem érvényesítették akkor azt leginkább azok a címbirtokosok sínylik majd meg, akiknél a feltételek adottak. (Pl. gyakran fognak változni a szerződési feltételek, nehézkes lesz hálózati szinten egyeztetni a munkát stb.) Már csak ezért is olvasom minden harag nélkül és őszinte érdeklődéssel a hozzászólásokat. Arra nem igazán tudok mit írni, ha tényleg vannak szervezetek, amelyek a CISZOK-ot jelölték meg helyszínként. Illetve két dolgot: ha saját tulajdonuk kérjék meg az árát, illetve legalább van némi kényszer az együttműködésre. Nem cinikus vagyok, csak úgy látom, hogy a szervezetek oda fognak fordulni segítségért, ahol meg is kapják. S ha egy CIC alkalmatlan lesz a segítő, támogató feladatra, az nagyon gyorsan kiderül. Akkor nem lesz más hátra, mint befáradni a CIC-be és tanácsot kérni, hogy milyen forrásokból lehet felépíteni egy civil szolgáltatói hálózatot. :)

menyagnes 2012.07.19. 12:00:34

Azért ez is sok mindent elárul:

"FIDESZ mindenütt
Véletlenül a FIDESZ-es önkormányzati képviselő/református pap/kuratóriumi elnök/elnök/... szervezete nyerte meg a pályázati pénz. " ld. Nyilas Misi Alapítvány-BAZ megye.
Hogy referencia esetleg még nincs... de önmérséklet sem...

PalikZ 2012.07.19. 21:37:14

@menyagnes: Még senki sem nyert pályázati pénzt. A nagy leleplezés után pedig már csak néhány apró lépést kell tenni ahhoz, hogy a miskolci civil szervezetek el kezdjék használni, hogy a testületben van olyan képviselő, aki a CIC pályázat révén, a politikainál kissé erőteljesebb anyagi és büntetőjogi felelősséget is vállal a város és a megye civil életének fejlődéséért. Azt ugye mostantól nem igazán lehet majd mondani, hogy nincs kivel egyeztetni az önkormányzatnál.

menyagnes 2012.07.20. 11:46:15

Máris irigylem a miskolci civil szervezeteket!

Pályázati pénzt még valóban nem, ha egészen hivatalosak akarunk lenni... bár ez csak formalitás...ha jól olvastam, meghívásos volt az ÁROP pályázat...

keleti42 2012.07.20. 18:10:29

Mindenféle rosszindulat nélkül szerintem el lehet dönteni, hogy mondjuk a szabolcsi pályázó mennyire érdemelte meg a címbirtokosságot...: www.kemafi.hu/dokumentumok/kemafi_beszamolo_2011.pdf

keleti42 2012.07.20. 18:20:45

Azért az elgondolkodtató, hogy egy 7,5 milliós bevételű szervezet, amelynek a bevételei 75%-át az anyaszervezete adja (görög katolikus egyház, 5,5 milliót), mennyire fog majd a megye civil szervezeteinek tanácsot adni úgy, hogy az ő szakmai tapasztalatuk a nullával egyenlő... Kérdésem: a pályázatokat meg lehet valahol tekinteni? Nyilvánosak ezek? Ezek után én nagyon kíváncsi lennék, hogy mi szerepelhetett például a szabolcsi nyertes pályázatában. Mivel tudta a személyi és szakmai rátermettséget alátámasztani? 2011-ben 1(!) darab nyertes pályázat 200 ezer forint értékben számítógépre... Azt mondanám, hogy vicc, de sajnos ez nagyon szomorú...

menyagnes 2012.07.25. 15:20:01

Most találtam ezt a témába vágó sajtóközleményt: Civil szolgáltatók pályázata – Tisztogatás helyett tisztázást követel az LMP
Budapest, 2012. június 12., kedd (OS) - Az LMP a párttal rendszeresen konzultáló civil szervezetektől értesült a civil szolgáltatók botrányos pályázati eredményéről. Eszerint az évtizedes múltú, magas szakmai színvonalon működő, a civileket érdemben segítő országos hálózat tagjai helyett számos teljesen ismeretlen, a területen tapasztalatokkal nem rendelkező szervezet - feltehetően politikai alapon - nyerte el a megbízást. Köztük van a civil szolgáltatások területén semmiféle munkatapasztalattal nem bíró, kormányközeli Századvég Alapítvány. Az LMP vizsgálatot kér Balog Zoltán minisztertől.

Amikor a bejáratott Civil Szolgáltató Központok (Ciszok) név helyett a nevetséges és idegen nyelvű CIC, avagy Civil Információs Centrumok nevet adta a hálózatnak a magát nemzetinek nevező kormányzat, azt még csak megmosolyogtuk. Amikor átnevezték és elvették az NCA felét, már nem nevettünk. De most, amikor a területen teljességgel járatlanok kapják a forrásokat és a szolgáltatói címet, már nem találunk szavakat.

Egészen biztosan nem szakmai, hanem politikai alapon ütötte ki a pályázati nyertesek köréből a Századvég Alapítvány azt a NIOK-ot, amely országosan ismert és elismert szervezet. Arról a Századvég Alapítványról van szó, amely a közelmúltban pályázás nélkül kapott 3 milliárd forintot a kormánytól, és amely civil szolgáltatások területén semmiféle munkatapasztalattal nem rendelkezik.

Ezek a szervezetek – egymást segítő szakmai hálózatba szerveződve – hosszú ideje hitelesen látták el ezt a feladatot, és most értetlenül állnak az előtt, hogy szinte senki nem ismeri az adott megye nyertesét, hiszen eddig a szervezet nem töltött be vezető szerepet az adott megye civil életében. A civil társadalom érdekében kérem a területért felelős minisztert, Balog Zoltánt, hogy sürgősen rendeljen el vizsgálatot az ügyben.

Ertsey Katalin
országgyűlési képviselő,
a Nonprofit Információs és Oktató Központ volt vezetője

Szabó Tímea
országgyűlési képviselő,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

Lelőhelye: os.mti.hu/hirek/75869/civil_szolgaltatok_palyazata-tisztogatas_helyett_tisztazast_kovetel_az_lmp

menyagnes 2012.07.25. 15:24:10

Egy apróság: ahogy látom korábban a CIC elődei éves szinten 4-5 millióból gazdálkodtak. Az 2,5 évre (=30 hónap, ld. ÁROP pályázat időszaka) legjobb esetben is 12,5 millió Ft.
Mivel nem volt nyilvános a CIC pályázat támogatási összege (forrása), így ezzel lehetett előre nagyjából számolni.

Tehát a pályázók ennek tudatában készítették pályaművüket.

Miről is beszélünk akkor? Infrastruktúra nélkül ebbe hogy lehetett belevágni?

Esetleg voltak akik sejtették, hogy több, mint 2,5szeresére nő a keret?

keleti42 2012.07.25. 17:56:21

Továbbra is azt mondom, hogy nem az a lényeg, hogy kaptak ennyi pénzt, hanem az, hogy javarészt olyanok lettek a központok, akiknek semmilyen tapasztalatuk sincs. Ez a fő baj szerintem, nem a pénz, bár a 10%-os NEA csökkentés mellett éppen ez sem egy elhanyagolandó tényező. Hogy fog tanácsot adni egy olyan szervezet, amelyik még maga sem pályázott szinte sehova? Milyen képzéseket fog tartani, ha maga még képzéseken sem vett részt? Le van járatva a szféra, bár szerintem ez tudatos. Nem szereti a mai világ a civileket, azok olyan furcsák, mindenbe beleszólnak, okoskodnak, jobb azokat elsorvasztani... Csak azok maradjanak meg, amelyek hirdetik a magyar hagyományokat, lásd nemzeti összetartozás...

menyagnes 2012.07.25. 20:52:01

Azért én nem hagynám figyelmen kívül azt sem, hogy mennyi pénzről van szó.
A feladat ellátásához aláírom, szükséges lehet közel ekkora összeg, de: HONNAN TUDTÁK, hogy lesz ennyi?!

És civil szolgáltató múlt nélkül (mivel a pályázatban a szervezetet nem kellett bemutatni!) hogyan merték felvállalni mindazt, ami elvárás?

keleti42 2012.07.25. 23:37:23

Az külön érdekes lenne megtudni, hogy egyes pályázatokban ki, mit ígért. Véleményem szerint ezek közérdekű adatok, így elvileg a pályázatok kikérhetők lehetnének. Csak hát ezt szerintem azoknak kellene meglépnie, akik illetékesek ebben. Az szinte biztos, hogy azok a szervezetek, amelyeknek még irodája sem volt, azok a csillagos eget is belehazudták a pályázatba. Azért eszközök, ingóságok, humánerőforrás nélkül nyerni... És legfőképpen nyerni hagyni... Tudni meg onnan és azoktól tudták, akik jó előre kiválasztották a nyerteseket, természetesen nem a bíráló bizottságban. Mondjuk én a Népszabadság cikke után nagyobb hangzavart vártam volna főleg civil oldalról, de hogy is van? Vétkesek közt cinkos aki néma?

Na Persze 2012.07.29. 22:31:37

Elvtársak,

Megszűnik a Wekerle, pont most, 3 hét múlva, mielőtt még esetleg összehoznák a pályazati pénzeket... zmeg... ahogy... ez csak a sima őrület...

LINK: nol.hu/belfold/osszevonjak_a_kim_hatterintezmenyeit
süti beállítások módosítása