NEA civil szemmel

A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek, elsősorban Tanácsának üléseiről szóló beszámolók, általános civil dilemmák, események, miegymás

Számláló

Friss topikok

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a ... (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • kreszács istván: Most csak annyit, ha nem kattintok ide, nem tudok róla.... Aztán küldik ám az üziket az Emmitől, h... (2016.02.02. 18:21) NEA választás és a közpolgári öntudat
  • blundza: Gratulálunk a státuszváltáshoz, ez szuper! Működésin túl vagyunk, szakmain majd most fogjuk átvere... (2015.12.31. 11:02) Nyilván intellektuális zavar

Utolsó kommentek

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe, csökkenő források, minősíthetetlenül alacsony színvonalú marketing, s ki emlékszik még a Wekerlére... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a lehetoseg (a regnyil bekuldese utan) (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • teroli: @szép új világ...: azt hiszem az lesz a gond, hogy mi "csak" helyi hatókörűek vagyunk (2016.02.16. 10:30) Ezt is megéltük
  • szép új világ...: @teroli: olyannyira, hogy mar csak nyolc napig lehet jelentkezni: civil.info.hu/kezdje-itt/-/asset_publisher/X3nVlVWAUbeG/content/felhivas-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-a-tovabbiakban-alap-civil-je... (2016.02.15. 20:06) Ezt is megéltük
  • Utolsó 20

2012.06.06. 06:01 szép új világ...

Fontosságok és nyalánkságok - tanácsülés 0605

Tegnap ismét ülést tartott a Tanács, amelyen meghívásra négy kollégiumelnök is megjelent (az ÚN vezetője nem volt ott) és végigbeszélte a tisztelt társaság a pályázatok tanulságait.. Sorrendben fontosságok és nyalánkságok:

Fontos dolgok:

  • Miután Wekerle Úr őfőméltósága a NEA rendelet 3paragrafusa szerinti - rendelkezésére álló - 15 nap helyett 40 nap alatt értesíti ki várhatóan a működési pályázatok formai hibás pályázóit, ezért ha számolunk, a döntésekről szóló értesítés valamikor augusztus- szeptemberre várható. a szerződsé pedig szeptember, a pénz október-november.

 

  • A Wekerle szerint ugyanis jövő héten (június 15) mennek ki az értesítések, ezt követően egy szervezetnek 8 napja van ún. kifogást benyújtani a tárcához (június  25), amelyet 30 nap alatt bírál el a minisztérium (előlegezzünk meg nekik 20 napos határidőt,, bár állítólag kb. 1500 formai hibás pályázat lesz a 8000 pályázatból, amiből ha kb. 300-500 fordul majd a tárcához, akkor is pánik lesz, szóval nem tudom, hogy fogják csinálni. de úgy is július 10-nél tartunk). Átadás, bírálat. Július 31. Tanács bólintása Augusztus 5-10. Leghamarabbi kiértesítés augusztus 10-20. (működési ügyekben és ugye erre jön még a szakmai pályázatok garmada, abból meg lesz szeptember vége). Hát erre tessék számítani. Meg arra, hogy ha formailag elutasított a pályázat, akkor lehet fordulni a minisztériumhoz kifogással!!

 

  • Mondjuk az egész úgy néz ki (biztos mindenki ismeri a répás mesét, nagypapát húzza nagymama….kiscicát húzza kisegér…hopsz kijött a répa), hogy minisztérium szívatja Wekerlét, Wekerle szívatja NEA-t, NEA (Tanács és kollégium) szívatja pályázót. Hurrá!

 

  • Veszélyben a bírálati rendszer. Ugyanis több kollégium vezetője nem akarja úgy bíráltatni a pályázatokat, hogy azt legalább két ember lássa. (Mondjuk idő az tényleg kell hozzá, mert egy  1800 darabos pályázatszámnál 9 emberre az 200 pályázat fejenként, ami 30 perces bírálattal  100 órát jelent). Ugyanakkor a testületi döntések elemi elvárása, hogy ne egy ember döntsön egy pályázatról.

 

  • A szakmai pályázatoknál a TF kollégium az egyedüli, amely kizárta az indulásból a szövetségeket. A Tanácsülés forrón a fülébe súgta, hogy ne már, d e miután ez a fülbesúgás nyilván csak kérésként fogalmazódott meg, az csak jövő héten derül ki, hogy a koli módosítja-e a kiírását vagy sem.

 

  • A szakmai pályázatoknál rettenetes vérengzésre lehet majd számítani (ugyanis a jogszabály azt írja elő, hogy aki nem kapná meg a kért összeg 75%-ét, az megy a levesbe, és nem kap egy kanyit se).

 

  • A Tanács megválasztotta Simóke Beát NGTT tagnak. Mondjuk, hogy az információ előbb volt a szektorban kinn, minthogy egy e-mail kaptunk volna, ez azért vicces. (szerintem a két testületi tagság összeférhetetlen, nézzük meg mi történik…)

 

Nyalánkságok:

  • A minisztérium állásfoglalása szerint felvétel készíthető, de annak felhasználásáról külön döntés kell.  A Tanács 6-1-1 arányban úgy döntött, hogy manipuláció- (vágás etc.) és kommentármentes felvétel-közzétételhez hozzájárul (csak épp tegnap nem volt, aki felvegye).

 

  • Bár a Tanácsot a kutya nem tartotta fontosnak értesíteni, állítólag három kollégiumban is volt (miniszteri) tagcsere: Társadalmi Felelősség, Új Nemzedék, Közösségi Környezet. De hogy kik jöttek, mentek, azt egyelőre nem tudni.

 

  • A mi elnökünk szerint, amikor is a NEA fix, rendeletileg eldöntött keretösszegeinek vitája zajlott (ami jól láthatóan erős öngól, a 250 vs. 2500 pályázat miatt): „a keretösszegek eldöntése az NCA-nál tanácsi döntés volt, ennél jobbat elképzelni sem lehet” Hoppácska! Valami jó is történhetett annál a gonosz NCA-nál?

 

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://civilnea.blog.hu/api/trackback/id/tr324568195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majacs 2012.06.06. 10:50:02

Ez NEM TÖRVÉNYTELEN? :

"Miután Wekerle Úr őfőméltósága a NEA rendelet 3 paragrafusa szerinti - rendelkezésére álló - 15 nap helyett 40 nap alatt értesíti ki várhatóan a működési pályázatok formai hibás pályázóit"

szép új világ... 2012.06.06. 14:38:21

jogszerűtlennek jogszerűtlen (nem törvényt sért, csak rendeletet), de csinálni - azon túl, hogy reklamál az ember - nem nagyon tudom, hogy mit lehetne.

Majacs 2012.06.06. 15:10:58

Veszélyben a bírálati rendszer. Kiegészítés: „Galambos Adorján elnök úr szavazásra bocsátja, hogy a bírálók között egyenlő arányban osztják majd szét a támogatási keretösszeget.
42./2012. (VI.14) számú döntés
A Kollégium 7 igen szavazattal egyhangúlag elfogadja, hogy a bírálók között egyenlő arányban osztják szét a támogatási keretösszeget”
(Idézet az ÚN kollégium emlékeztetőjéből. Ld.:
civil.kormany.hu/download/4/7e/30000/20120514_ujnemzedekek_emlekezteto.pdf )

Kérdem én: honnan tudják, hogy minden párhoz ugyanannyi szakmailag eredményes pályázat kerül, hogy ugyanakkora összeg felett kell rendelkezniük.
Ill. Akkor miért nem a bírálópárok írtak ki pályázatot, és én mint pályázó dönthettem volna, melyikhez sorolom be magam?

Elképzelhető, hogy egy kevésbé kidolgozott pályázat ugyanannál a kollégiumnál támogatást kap, csak azért mert egy másik párhoz kerül?!

Vajkóne (törölt) 2012.06.06. 15:55:00

@Majacs: ezt ha jól értem annyit jelent, hogy a bírálók nem pontokat osztanak majd szét, hanem milliókat? A kollégiumnak van keretösszege, nem pedig a bírálóknak, az elvnek nem úgy kéne kinézni, hogy elolvasom a pályázatot, pontokkal értékelem?
Talán csak egy félreértelmezésről van szó....

Majacs 2012.07.02. 20:39:28

IGYEKSZEM a feltöltött jegyzőkönyvekből nyomon követni, hol is tart a pályázati folyamat, de most kicsit elveszítettem a fonalat.
Tudna segíteni valaki? Bírálnak már a kollégiumok?

szép új világ... 2012.07.02. 21:11:09

hivatalosan még nem, egyelőre a kifogáskezelés zajlik (a formai hibásoknak van módjuk reklamálni, amit a tárca bírál el).
A hivatalos bírálat utána kezdődik, de állítólag informálisan a formailag megfelelőket már vizsgálják.

menágernéni 2012.07.04. 16:05:20

Nekem semmi bajom nem volna 4-6 hónapos pályázati ciklusokkal, sem a működési, sem a programpályázatoknál, végülis minden kapott forint ajándék. De hogy olyan időszakra adat be pályázatot a kiíró, amikorra még a bírálatnak a leghalványabb lehetősége sincs meg, tudva, hogy többségében kényszerpályán vagyunk... Ez arrogancia, a másik semmibe vétele, tiszteletlenség azokkal szemben, akik a szekeret toljuk. Miért kell már a legelején hiteltelenné válni?!

tudommitakarok 2012.08.01. 13:05:55

@menágernéni: Értékválság van, drága! Abba minden belefér. S mivel mindenki a gazdasági válság ellen küzd, ez ellen pártunk és államunk nem tud, s láthatóan nem is akar harcolni, példamutató magatartással legalábbis biztosan nem!
süti beállítások módosítása