NEA civil szemmel

A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek, elsősorban Tanácsának üléseiről szóló beszámolók, általános civil dilemmák, események, miegymás

Számláló

Friss topikok

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a ... (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • kreszács istván: Most csak annyit, ha nem kattintok ide, nem tudok róla.... Aztán küldik ám az üziket az Emmitől, h... (2016.02.02. 18:21) NEA választás és a közpolgári öntudat
  • blundza: Gratulálunk a státuszváltáshoz, ez szuper! Működésin túl vagyunk, szakmain majd most fogjuk átvere... (2015.12.31. 11:02) Nyilván intellektuális zavar

Utolsó kommentek

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe, csökkenő források, minősíthetetlenül alacsony színvonalú marketing, s ki emlékszik még a Wekerlére... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a lehetoseg (a regnyil bekuldese utan) (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • teroli: @szép új világ...: azt hiszem az lesz a gond, hogy mi "csak" helyi hatókörűek vagyunk (2016.02.16. 10:30) Ezt is megéltük
  • szép új világ...: @teroli: olyannyira, hogy mar csak nyolc napig lehet jelentkezni: civil.info.hu/kezdje-itt/-/asset_publisher/X3nVlVWAUbeG/content/felhivas-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-a-tovabbiakban-alap-civil-je... (2016.02.15. 20:06) Ezt is megéltük
  • Utolsó 20

2015.09.30. 19:52 szép új világ...

NYASGEM: A NYAri Sajnálatosan Galád EseMények

 

A mai napon (remélhetőleg) cikluszáró ülést tartott a Tanács (hiszen lejár a négy éves mandátum).  A lényegi pontok:

  • Bemutatkozott az új helyettes államtitkár (igen, egyet már elfogyasztott tavaly óta a civil világ). Fülöp Attila bár a feltett kérdések egyikére sem válaszolt, ígéretben ugyanakkor nem volt hiány: már októberben ki akarják írni a 2016-os pályázatokat (ugye emlékszünk, a 15-ösök azért jöttek csak ehhez képest fél éves késéssel, februárban, mert a csókos szervezetek számára biztosítani kellett a 3 év utáni pályázati tilalom feloldását). Majd távozott. Némi vita után az a kompromisszum esélye jelent meg, hogy a régi testületek írják ki a működési pályázatokat; az év végén – év elején megválasztandó újak a szakmaiakat írják ki (ez korrekt kompromisszumnak tűnik a minél hamarabbi kiírás-bírálat-eredmény és az új testületek kompetenciájának megtartása elvek között). Na ezt az esélyt hamar eloszlatta a tanácsra oktrojált elnök, aki mindenképpen ragaszkodni akar, hogy ő írhasson ki mindent (csak nem a vesztét sejti?)

 

  • Új igazgatója is van az EMET-nek (fyi: nem csak a vezetői szinten ekkora a fluktuáció, állítólag az EMET munkatársainak csaknem fele kicserélődött az elmúlt időszakban). Be is számolt az EMET, idén összesen 15817 pályázat érkezett. 4599 nyertes lett a pályázatokon, mindösszesen 3,8 milliárd kifizetése történik meg. A maradék 1,6 milliárd (!) sorsa érdekes: normatív támogatás, egyedi támogatás és lebonyolítási költség.

 

  • Arra a kérdésre, hogy a NYAri Sajnálatosan Galád EseMények, azaz a pályázók elzavarása újra a bankba (felhatalmazó levél hiánya) az EMET képviselője közölte: ez a civil szervezetek hanyagsága (belejavítás a levélbe, késői csatolás) miatt történt és a késésről ők tehetnek. Meglepő módon a Tanács nem hagyta annyiban a dolgot és határozatot hozott, hogy AZ EMET KÖVESSE MEG A SZERVEZETEKET, úgyhogy lehet várni az elnézést kérő leveleket (igen, felébredve, kihúztam a kezem a biliből).

 

  • Döntés született, hogy a következő pályázati fordulóban majd legalább egy hónappal elválik a működési és a szakmai pályázatok beadási (így vélhetőleg bírálati) határideje. Ennek tükrében a Tanács a 2016-os pályázati irányelvek elemeit már jóváhagyta, de az irányelveket még nem fogadta el (csaknem változatlanok a tavalyihoz képest).

 

  • A Tanács tárgyalta még (hatvanhetedszer), hogy hol is kellene módosítani a NEA jogszabályokat (ezt hatvanhatszor már megvitatta, soha semmilyen eredménye nem lett) és áttekintette az indikátorokat is.

 

Így a ciklus végén szeretném megköszönni a négy éves figyelmet, vitát, kooperációt. Ne felejtsétek, hogy télen kiírásra kerül a NEA választott civil (testületenként 3-3) tagjainak választási eljárása. Úgyhogy hadd javasoljam: mindenki regisztráljon majd elektorként és éljen a választójogával!

S, ha már így a vége felé közeledik a négy év, van esetleg kedvetek november elején egy offline blogtalálkozóra?

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://civilnea.blog.hu/api/trackback/id/tr317872406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szép új világ... 2015.09.30. 20:35:25

Tanácsi irányelvek a 2016-ös költségvetési évhez kapcsolódó pályázati kiírásokhoz
1. A NEA-16-M pályázatok keretében nyújtható támogatás legnagyobb összege 3.000.000,- Ft.

2. A NEA-16-SZ pályázatok keretében nyújtható támogatás legnagyobb összege 3.000.000,- Ft

3. A NEA-16-M pályázati kategória esetében pályázónként 1, a NEA-16-SZ pályázati kategória esetében – kollégium döntésétől függően – legfeljebb 2 pályázat benyújtására van lehetőség.

4. A kollégiumok a 2016. évi működési pályázatok esetében a pályázati keretösszegből 4 %-ot, a szakmai pályázatok esetében pedig 1-5%-ot különíthetnek el szövetségek részére.

5. A 2016. évi költségvetési forrás terhére kiírt Nemzeti Együttműködési Alap pályázatok esetében a rangsor megállapítása az alábbiak szerint történjen:
• az azonos pontszámú pályázatok közül azt kell előnyben részesíteni, amely szervezet még nem részesült támogatásban NEA forrásból,
• amennyiben ez alapján a rangsor nem dönthető el, akkor a rangsort a pályázat benyújtásának ideje alapján kell megállapítani (az előbb benyújtott pályázat a rangsorban előbbre kerül).

6. A Nemzeti Együttműködési Alap 2016-os költségvetési év forrása terhére kiírt pályázatainál a kollégiumi bírálat előkészítésénél úgy kell eljárni, hogy:

• a bírálatot két testületi tag végzi. A két értékelő testületi tagot és az általuk értékelendő pályázatokat véletlenszerűen kell összerendelni,
• az értékelések számtani átlaga jelentse a bírálati előterjesztést, amennyiben az nagyobb 15 pontnál a bírálatot a kollégium végzi el.

7. A Nemzeti Együttműködési Alap 2016-os költségvetési év forrása terhére kiírt működési pályázatainál a normatív kiegészítésre rendelkezésre álló, de fel nem használt támogatási forrás a működési pályázatok várólistás pályázatai között kerül felosztásra.

8. A Nemzeti Együttműködési Alap 2016-os költségvetési év forrása terhére kiírt pályázatainál a pályázóktól nem kérhető - az együttműködési megállapodás kivételével - a pályázatokhoz jogszabályban meg nem határozott külön melléklet.

9. A Nemzeti Együttműködési Alap 2016-os költségvetési év forrása terhére kiírt pályázati kiírásait úgy kell előkészíteni, hogy amennyiben a támogatási döntés a pályázatot 100%-ban támogatja, a támogatói okirat az eredmény közlésével egy időben – újabb dokumentum bekérése nélkül – kiadható legyen.

10. A Nemzeti Együttműködési Alap 2016-os költségvetési év forrása terhére kiírt pályázatainál különösen nem elszámolható kiadások:

Beruházási kiadások
Ingatlan beszerzés, létesítés
Gépjármű beszerzés, készítés
Felújítási kiadások
Bérelt ingatlan felújítás költsége (pl.: élettartam hosszabbítás, korszerűsítés, alapterület változtatás, használhatóságának jellegváltása)
Gépjármű felújítás költsége (pl.: élettartam hosszabbítás, korszerűsítés, főalkatrész csere, használhatóságának jellegváltása)
Adók
Vagyonszerzéshez kapcsolódó adók
Ingatlanszerzés, gépjárműszerzés
Vagyonadók (pl. vagyonadó, ingatlanadó, gépjárműadó)
Jogkövetkezmények
Bírságok, büntetések
Késedelmi pótlék/kamat
Kötbér
Személyi jellegű kifizetések
Tiszteletdíjak
Szervezet választott tisztségviselőinek fizetett tiszteletdíjak
Jutalom (természetbeni, pénzbeni)
Adósságszolgálat teljesítése
Hitel-, kölcsön tőketörlesztése
Pénzügyi lízing tőketörlesztése
Dohányáru

szép új világ... 2015.09.30. 20:38:10

11. A Nemzeti Együttműködési Alap 2016-os költségvetési év forrása terhére kiírt pályázatainál az a pályázó, aki a megelőző lezárt üzleti évben 3.000.000 Ft feletti támogatásban részesült a TAO-ból, nem pályázhat a NEA keret terhére.

12. Az egyes szakmai pályázatok kiírásakor a kiíró kollégium szűkítheti az elszámolható kiadások körét, meghatározhat %-os korlátokat, figyelemmel a szakmai kiírás jellegére és a rendelkezésre álló keretre.

13. A bírálatok során a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a pályázatok 60 pontos skálán értékelendők.

14. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a Pályázó eddigi tevékenysége 10%-os súllyal értékelendő.

15. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a Társadalmi szükséglet, amit a pályázó / pályázat kielégíteni kíván (pl.: családsegítés, szociális segítségnyújtás) 20%-os súllyal értékelendő.

16. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a Pályázat kidolgozottsága, áttekinthetősége 15%-os súllyal értékelendő.

17. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a Költségvetés megalapozottsága 10%-os súllyal értékelendő.

18. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében az Elérendő társadalmi hatás (pl.: közösségépítő tevékenység) 15%-os súllyal értékelendő.

19. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a Támogatás szervezetre gyakorolt hatása (szervezet fenntarthatósága, különös tekintettel a foglalkoztatás fenntartására és bővítésére, önkéntesek bevonására) 20%-os súllyal értékelendő.

20. A bírálati szempontsorban a NEA-16-M és a NEA-16-SZ pályázati kategóriák esetében a kollégium által meghatározott szempont 10%-os súllyal értékelendő.

blundza 2015.10.14. 11:57:38

Sziasztok,

a normatív támogatásokról még semmi hír?
A mi kollégiumunk (UN) október elején (talán) döntött a dologban, lesz ebből idén pénz?

szép új világ... 2015.10.14. 15:21:32

@blundza: iden valoszinuleg igen. A tanacselnok meg a jovo evi palyazatokat is ki akarja iratni 2015-ben.

blundza 2015.10.22. 19:03:20

No csak fel kellett vetnem :) Megjött az értesítés :)

teroli 2015.11.26. 12:07:56

Mindenki írja már az új működési pályázatot? :)
süti beállítások módosítása