NEA civil szemmel

A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek, elsősorban Tanácsának üléseiről szóló beszámolók, általános civil dilemmák, események, miegymás

Számláló

Friss topikok

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a ... (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • kreszács istván: Most csak annyit, ha nem kattintok ide, nem tudok róla.... Aztán küldik ám az üziket az Emmitől, h... (2016.02.02. 18:21) NEA választás és a közpolgári öntudat
  • blundza: Gratulálunk a státuszváltáshoz, ez szuper! Működésin túl vagyunk, szakmain majd most fogjuk átvere... (2015.12.31. 11:02) Nyilván intellektuális zavar

Utolsó kommentek

  • kreszács istván: Köszönjük. Köszönöm. Hiányozni fog egy hiteles mérce. (2016.03.08. 15:43) Vigyázzatok a strázsán
  • kreszács istván: Minden sor helytálló, tárgyszerű. S az anomáliákat, csak bővíteni lehetne, sajnos. /CIC-ek szerepe, csökkenő források, minősíthetetlenül alacsony színvonalú marketing, s ki emlékszik még a Wekerlére... (2016.02.19. 21:50) NEA választás - kérjük oszd meg
  • szép új világ...: @teroli: igen, akkor nem ad modot a rendszer. HA modositjak regionalisra, akkor meg fog nyilni a lehetoseg (a regnyil bekuldese utan) (2016.02.16. 11:49) Ezt is megéltük
  • teroli: @szép új világ...: azt hiszem az lesz a gond, hogy mi "csak" helyi hatókörűek vagyunk (2016.02.16. 10:30) Ezt is megéltük
  • szép új világ...: @teroli: olyannyira, hogy mar csak nyolc napig lehet jelentkezni: civil.info.hu/kezdje-itt/-/asset_publisher/X3nVlVWAUbeG/content/felhivas-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-a-tovabbiakban-alap-civil-je... (2016.02.15. 20:06) Ezt is megéltük
  • Utolsó 20

2012.07.18. 17:01 szép új világ...

Egy hajóban evezünk, csak ellenkező irányba: mínusz 10%

A mai napon – nagyon informatív – ülést tartott a Tanács.

A legfontosabb hír (egyesek már tegnap este értesültek, de a bomba alapvetően a tanácsülésen pukizott), hogy a kormány 10%-ot elvont a NEA keretösszegből. Miután a rendelet meghatározza a kollégiumi keretösszegek arányait, így minden kollégium és minden projekt (működési, szakmai) keretösszeg 10%-ot csökken.

Mindez nemcsak maga a tény miatt elfogadhatatlan, de egyfelől azért is, mert a Civil törvény szerint a NEA keretösszeg nem zárolható (ezért a hivatalos címzés: a csökkentés), másfelől azért is, mert a pályázati időszak kellős közepén, miközben a kolik épp vért hugyozva próbálnak döntést hozni (de most tényleg, erről alább) sikerült ezt a dolgot kigondolni.

Azért is cinikus a dolog, mert azért lehet elvonni forrást, mert még nincs nyilvános eredmény. Nyilvános eredmény azért nincs, mert az állami pályázatkezelő Wekerle 15 nap helyett majd 45 napig szöszölt a formai bírálaton. Ha nem szöszölt volna (nem, nem az én mesém tovább tart), akkor már lennének működési eredmények és ezt a részt vonhatták volna el.

Meglepő módon ezt a Tanács határozatban helytelenítette (mármint, hogy 10%-ot és épp ekkor vontak el).

 

A működési pályázatok július 16-án (tegnapelőtt) kerültek át a kollégiumokhoz, elvileg augusztus elején meglesznek az eredmények. Persze ezután még Tanács bólintása, a kiértesítés, cuccok beküldése, szerződéskötés, visszaküldés, utalás is hátra van, szóval az első eredmények augusztus 20-a felé fognak elkezdeni szállingózni.

A minisztérium szerint a szakmai pályázatok döntésre legkorábban augusztrusra kerülnek a kolikhoz. És ott ugyanez az eljárás. Szóval szakmai értesítés szeptember tájt.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a  kolielnökök jelezték, hogy nem tudják 15 nap alatt elvégezni a bírálatokat (van ahol két tag is lemondott és másik három külföldön van, így összesen négy tag áll rendelkezésre), hovatovább nincs a kezükben semmilyen kényszerítő eszköz (pénzmegvonás, korbács, szexi lányok-fiúk-kutyák) a tagokat motiválandó.

 

A működési támogatások tekintetében megvan az érvényes (kifogás utáni) pályázatszámok (darab):

·         Közösségi környezet: 2387

·         Új nemzedék jövőjéért 1878

·         Mobilitás és alkalmazkodás 1742

·         Társadalmi felelősségvállalás 1097

 

·         Nemzeti összetartozás: 217

A legfontosabb érvénytelenségi okok a számviteli beszámoló (csatolásának vagy teljességének, illetve aláírásának hiánya), az EPER használati díj be nem fizetése és a regisztrációs nyilatkozat hiánya volt.

 

A szakmaiak (kifogás előtti) érvényes pályázatszámai (darab):

·         Közösségi környezet: 1187

·         Új nemzedék jövőjéért 726

·         Mobilitás és alkalmazkodás 390

·         Társadalmi felelősségvállalás 436

·         Nemzeti összetartozás: 180

Fontos megjegyezni, hogy a szakmaiak mintegy harmada(!) lett érvénytelen. Itt a fentieken (számviteli, regnyil, eperdíj) túl a nem jó vagy több kolihoz való pályázatbenyújtás volt a fő hibaok.

 

A Tanács kiegészítette éves munkatervét (ha meglesz, csatolva is lesz) és elfogadott egy kockázatelemzési szempontrendszert (ezek fő szempontjai: nyert összeg 1 000 000 feletti, a kért összeg 80%-át megkapta a szervezet, egyetlen bíráló a kettő helyett a koliban),és amely szerint a Tanács is megnéz kollégiumonként 20-35 pályázatot, utána van bólintás és aláírás, majd tárcaellenjegyzés.

 

A Tanács a civil törvénnyel és NEA rendelettel kapcsolatban következő ülésre összeszedi a módosító javaslatait. Hát van benne butaság ugye szép számmal (úgyhogy kommentek, ötletek, javaslatok welcome).

    

   Egyéb nyalánkság, hogy a mi – saját állítása szerint jogvégzett és a mi állításunk szerint szeretett - Tanácselnökünk szerint a Kormányhatározat jogszabály. Eszem, faszom megáll! Az az informatív, az.

Egy hajóban evezünk, csak ellenkező irányba: mínusz 10%

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://civilnea.blog.hu/api/trackback/id/tr914664646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keleti42 2012.07.18. 20:05:17

...Miért is nem lepődöm meg...

menyagnes 2012.07.19. 11:06:34

Gondolom ez csak hangulatkeltés.
Államtitkár helyettes Úr azt ígérte, sokkal gyorsabb lesz a rendszer, mint az NCA volt!
Voltam a pályázat beadásakor előadáson is, ahol a minisztérium részéről elhangzott, hogy a jogszabályok adta határidők miatt már július végére eredménynek kell lennie.
Ha a kollégiumi tagoknak 15 napjuk van a bírálatra, akkor meg is fogják azt tenni. Hiszen ha jól láttam az összetételt csaknem valamennyien felelősségteljes hithű emberek. Nem hagyják cserben a pályázókat!

PalikZ 2012.07.19. 22:42:23

Meg kellene szüntetni, illetve már az NCA-t sem kellett volna létrehozni. Talán korrektebb lenne 2014-2020 között, ha a regionális, illetve megyei fejlesztési forrásokhoz kapcsolódna egy-egy civil regranting program. Ha ragaszkodunk egy ilyen alaphoz lehetne az a kiindulási pont a pénzügyi és az erkölcsi keretek meghatározásánál, hogy a magyar államnak van adóssága a civil szektorral szemben a társadalmi szervezetek
vagyonának egykori államosítása és a polgári jogok gyakorlásának tilalma miatt. Hátha ez a konzervatív megközelítés, az egyházak kárpótlása után a civil szektorban is beválna, ha már sem a régi Alkotmány, sem az új Alaptörvény nem elég ahhoz, hogy tartást adjon a rendszernek. Mindegy ez csak egy buta vélemény, ami szerencsére nem kerül be semmilyen Tanács, semmilyen anyagába :)

blundza 2012.07.19. 23:42:58

Kérem, legyenek szívesek tovább húzni...természetesen már a szakmai projekteket is el kellett kezdeni, ha az ember normális időszakra szeretett volna támogatást kérni.

Úgyhogy tessék csak vért pisilni és bírálni, a mi kezünkből sem esnek ki a nevelésre szoruló gyerekek meg a KKV-k! Egymagam egy negyven fős gyerekcsoporttal is elbírok, talán nem fognak belefulladni a bírálópárok a pályázati anyagok tengerébe.
A pénz utólagos megvonására inkább nem is mondok semmit.
Ismét kifogásolni tudom, hogy a pályázati pénzt nem egyenlően, hanem formailag érvényes pályázatok és pályázati összértékek alapján kellene szétosztani a kollégiumok között - hallja meg fővárosunkban minden illetékes!
Előre is üdvözlöm a nemzeti összetartozás kollégium pályázóit - bár tény ők csak élvezői, nem okozói a problémáknak.

Az már csak a hab a tortán, hogy pályázatunkban természetesen nyilvános anyag is szerepel, amire már rá kellett volna sütni a NEA pályázati támogatás jelzését és logóját, azonban erről még egy szót nem hallottam, hogy miként szeretnék. Valaki tud segíteni?

keleti42 2012.07.20. 08:35:25

@PalikZ: Ha jól számolom, akkor a NEA kerete 2,5 milliárdra zuhant ezzel. Na ezzel áll szemben az NCA több, mint 7 milliárdja. Én eredetileg műszaki végzettségű ember vagyok, így relatív fogalmakkal nem tudok mit kezdeni, mint kicsi-nagy, szép-csúnya, jó-rossz. Ahhoz viszont nagy aggyal nem kell rendelkeznie valakinek, hogy szembe tudja állítani a 2,5 milliárdot a 7-7,5 milliárddal. És nem átallott az egyik nagyokos nemrég egy olyat hazudni, hogy 30 milliárdot kap évente a civil szakma... Igen, a 27,5 milliárdos EU-s pénzzel (TÁMOP, ÁROP, stb.), aminek a lehívása több szempontból is aggályos és akkor finoman szóltam. Arról nem is szólva, hogy a TÁMOP pénzek jelentős része nem is a civil szektorba megy, mert jó ideje már csak felsőoktatási intézmények, kulturális intézmények, egészségügyi szolgáltatók részére vannak kiírások. Vagyis nem csak a 30 milliárd, de a 27,5 milliárdnak a civil szektort erősítő hatása is egy kommunikációs trükk. A felvetésed egyébként szerintem kifejezetten jó, a baj csak az, hogy közös fellépésről nem lehet majd szó "kárpótlás" ügyében, ugyanis valljuk be: a civil szektor is annyi irányba húz, ahányan csak vagyunk...Nincsenek közös felületeink, de inkább nem is folytatom, mert innen már Tiborc panasza jönne...

PalikZ 2012.07.20. 10:44:30

@keleti42: Az NCA 6 milliárddal jött létre, s erre hivatkozva már a következő évben eltűnt több mint 20 milliárd "civil forint" a minisztériumok fejezeti kezelésű előirányzataiból. Szóval már akkor is látszott, hogy miként gondolkodik a politika a civilekről. (nem is tévedtek sokat, egy zsák ziziért, mindig lehet "főcivileket" találni, akik készek kéjesen fetrengeni a mocsárban) A helyzet viszont az, hogy nem ez jelenti a legnagyobb érvágást a szektor számára. Az önkormányzatok alulfinanszírozása, a helyi támogatási lehetőségek beszűkülése és megszűnése komolyabb probléma. Bármilyen NCA és NEA keretet összevethetünk, beszélhetünk az ÁROP-ról, a TÁMOP-ról, a vidéki szerveztek kapcsán a LEADER hálózat arcátlanságairól, stb. De a helyzet az, hogy a szervezetek 80 %-a legfeljebb a megyei és helyi önkormányzatoktól tud és mer támogatást kérni.

menyagnes 2012.07.20. 11:31:56

@PalikZ: Ha korábban elvontak az NCA-ból forrást, az nem jelenti azt, hogy a NEA-ból egyértelműen el kell vonni. Hiszen azért nem az NCA-t folytattuk, mert új rendszert, a MI rendszerünket akartuk felépíteni.
A gond az, hogy egyre többször bizonyosodik be az, felesleges volt az "újrakezdés"... a rendszer több ponton vérzik.
Ajánlom továbbá figyelmébe, hogy az NCA-t már megalakulásától külső hatásvizsgálatokkal elemezték, világították át (támadták?), az adatokat hasonlították össze, a bírálati folyamat lassúságát sérelmezték!
Ez a NEA-nál nincs. Nem azért, mert tökéletes minden! Azért mert az adatok titkosak (!!!), vagy legalábbis hozzáférhetetlenek.

PalikZ 2012.07.20. 13:03:23

@menyagnes: Nem az NCA-ból történő forráselvonás volt a kínos, hanem hogy az NCA-t ürügyként szolgált egyéb támogatási lehetőségek megszüntetésére, Mindegy! A lényegen nem változtat az alapok közösek a NEA-nal és az NCA-nal, ezekre pedig szerintem nem lehetett és nem lehet olyan rendszert építeni, amely mentes lenne a képmutatástól, a kormányzati befolyásolástól. illetve ne gerjesztené, hogy a szektor lejárassa önmagát.

keleti42 2012.07.20. 13:48:48

@PalikZ: Igen, az önkormányzatoknak sincs pénze. A megyeieknek nem is volt talán soha, ők mostanra a kormányhivatalok felállásával lényegében béna kacsákká alakultak át. Az NCA 6 milliárddal indult talán 2003-ban, azért az még mindig jóval több az inflációt is belekalkulálva, mint a mostani immár 2,5 milliárdra redukálódott összeg. De mivel nincs az önkormányzatoknak pénze, pont ezért pofátlanság még inkább lefaragni akkor, amikor a NEA-ra elvileg tényleg nem vonatkozhatna a zárolás sem. No, de hát régen tudjuk, hogy "az állam én vagyok" szemlélet van Magyarországon, akkor és azt írják át, ami és ahogy nekik tetszik. Azért valljuk be: nem ilyen "ígéretekkel halmoztak el" minket 2010-ben...

menágernéni 2012.07.23. 12:55:29

Lassan az az érzésem, hogy mi valamit piszok rosszul csinálunk...
40 tagú művészeti csoporttal működünk, egy kisvárosban. A megye évek óta kiherélt dinoszauruszként terpeszkedik, a város kegyet gyakorolva, némi manipulativitással ugyan ad támogatásokat, de mivel lövésük nincs, hogy kinek, mi, mennyibe kerül, így rendszeresen hozzák méltatlan helyzetekbe a civileket.
Szóval maradnak a pályázatok... Nem dicsekszem vele, de soha nem is tagadtam: 20 éve nem szavaztam másra, mint a mostaniakra, de hogy 2 év múlva mi a bánatot csinálok, fogalmam sincs, merthát "nem ezt beszéltük meg!" :-)elterjedt életérzés ez, ijesztően elterjedt.
Több, mint 100 éves a "bandánk", szombaton jubiláltunk, itt voltak az erdélyi partnereink is, így a hét majdnem 100 órás talpon-létet jelentett, természetesen egy árva forint nélkül. Ha a pályázati bírálatnál valaki kilogikázza, hogy amit már így-úgy megvalósítottak, azt már úgysem kell támogatni, akkor a mérleg a következő.
Családoknál elszállásolt 31 fős csoport, 350 000 Ft minusz, 340 fős közönség mellett 40 000 Ft adomány az urnába, és 30 000 Ft vállalkozói támogatás.
Szóval... asszem, valamit rosszul csinál valaki. Mi?

keleti42 2012.07.23. 16:43:59

Demján megmondta: nem kultúra és művészek kellenek, hanem hegesztők. Szerintem időutazásban veszünk részt, mert eleink az előző évszázad 50-es éveiben is ezt hallották. Csak sajnos számukra sem jött el a tejjel, mézzel folyó Kánaán, bocs, az más irányvonal, szóval a pénz nélküli kommunizmus...

dr. pretender 2012.07.31. 20:54:51

kabaré. őszintén meg vagyok döbbenve, május elején adtuk be a pályázatot, és most talán már lesz elbírálás... de mikor lesz abból még szerződés és főleg pénz...?
és 10% csökkentés...? az agyam eldobom.
és a kollégiumi tagok miért nem végzik a feladatukat? ááá, fel vagyok háborodva.

Na Persze 2012.07.31. 21:52:16

Úgy hírlik nem úgy lesz pénzosztás, mint korábban - hogy mindenki kap valamennyit. Hanem 50-60 % nem kap semmit. Akkor fog kitörni a botrány - mármint az első nagy.

keleti42 2012.08.01. 09:27:18

Szerintem leszegett fejjel szépen mindenki tűrni fog, nem lesz semmiféle botrány. Feltételezem ugyanez az osztási álláspont lesz a szakmai pályázatoknál is ami azért furcsa, mert ott ugyebár sok szervezet 2 pályázatot is benyújtott az egyébként is fele akkora összegre... Konklúzió: működj, telefonálj, internetezz, adj bért (ergo növeld az adóbevételeket) - viszont azt is csak félgőzzel -, de ne szakmázz, mert nem szeretjük, ha okoskodsz...

tudommitakarok 2012.08.01. 11:17:53

Szakmázni?
Ugyan, kérem! Vannak olyan civil szervezetek, amiknek a jogi formája nonprofit, a célkitűzései is, stb, de úri dolguk van, hisz főállású, szakképzett munkatársakkal működnek.
Meg vannak azok, amelyeknek a tagsága asztalosokból, lakatosokból, pedagógusokból, meg mindenféle népekből adódik össze, és főállás, család, hitelek, meg mindenféle egyéb mellett űzik, amit űznek, tagdíjat fizetve, család, szabadidő "rovására", mellesleg a köz javára.
Ilyenek pl. a megemlegetett Demján úr által degradált művészeti csoportok is, ahol a hülyegyerek nem az utcán bandázik, hanem ritmust, rendszert, fegyelmet tanulva bejárja a világot, és olyan kapcsolati tőkére tesz szert, amiről az említett bandázós srácok nem is álmodnak, felnőttként sem... Namármost, ezekben az összejárós, nem főállásos civilekben a kurázsi megvan, de a túlélés ösztöne is, ezért nem ütköznek, csak csendes passzivitásba vonulnak, így reménykedve abban, hogy nem prostituálódnak a politikusok szintjére. Nem szakmáznak, csak túlélnek. A szakmának őket lenne dolga legfőképpen megvédeni. De pl. a CISZOK-okban ennek semmi sansza nem volt, s ha jól látom, a CIC-ek hasonló vízfejet képviselnek majd.
Érdekes módon a hatalom egyáltalán nem számol a helyi művelődési házakkal, pedig ezeknek egyrészt törvény általi kötelezettsége a civilek segítése, másrészt a népművelők még mindig a leginkább szakmások, akik rálátnak a helyi civil szektor működésére... Legolcsóbban, és leghatékonyabban a legtöbb helyen velük lenne megoldható a szakmaiság, csakhát sajnos a hatalom a saját embereit (közalkalmazottak, köztisztviselők, intézményrendszer, stb...) ellenségként kezeli.
Szakmaiság...hát, igen.
süti beállítások módosítása