NEA civil szemmel

A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek, elsősorban Tanácsának üléseiről szóló beszámolók, általános civil dilemmák, események, miegymás

Számláló

Friss topikok

Utolsó kommentek

 • kreszács istván: Most csak annyit, ha nem kattintok ide, nem tudok róla.... Aztán küldik ám az üziket az Emmitől, ha az Nekik / mármint a főcsoportuknak/közvetlenül az érdeke.. Nincs semmi marketingje, kampánya ...j... (2016.02.02. 18:21) NEA választás és a közpolgári öntudat
 • teroli: @szép új világ...: ok, köszi, majd figyelem az eper felhívást (2016.01.15. 11:50) Ezt is megéltük
 • szép új világ...: @teroli: bocs, veletlen kinyirtam a kommented. Igen, jelentkezni kell elektornak. Szervezetenkent 1 elektor lehet, azt hiszem barmely szervezet bejelentkezhet. Ket szavazasi fordulo van, az a korman... (2016.01.15. 11:05) Ezt is megéltük
 • szép új világ...: @teroli: 4 évente a 6db 9 fos testulet (1 tanacs, 5 koli) 3-3 tagjat a civilek valaszthatjak. A regi testuletek mandatumai marciusban jarnak le., azaz egy-ket honapon belul ezen tagokat ujra megval... (2016.01.14. 17:37) Ezt is megéltük
 • teroli: @szép új világ...: szívesen, de erről őszintén szólva nem sokat tudok. Mi a lényege? (2016.01.14. 14:35) Ezt is megéltük
 • Utolsó 20

2016.01.27. 17:01 szép új világ...

NEA választás és a közpolgári öntudat

 

Kiírták a NEA választásokat (a 6 testület 9-9 tagjából 3-3 főt válazthatnak meg a civilek, ún. elektori rendszerben).

Első lépésként az EPER rendszeren keresztül kell a választásra jelentkezni (annak is lehet, aki eddig nem pályázott). Minden nem helyi szervezetnek (megyei, regionális, országos, nemzetközi hatókör) automatikusan nyílik fül a rendszerben (elektori jelentkezés néven), azt kell kitölteni (3 fül az egész).

Február 24-ig lehet jelentkezni, de mihamarabb érdemes, mert bár van mód a hiánypótlásra, de az is be kell érkezzen az eredeti határidőig (feb. 24. ugye). Ezt követően lesz majd márcisuban a választás (két lépcsőben).

A megmaradt icipici civil autonómia szempontjából is lényeges, hogy minél többen jelentkezzünk be választónak. Megéri a negyed órát a közpolgári öntudat!

 további info: civil.info.hu 

1 komment


2015.11.27. 09:32 szép új világ...

Ezt is megéltük

az EMET elnézést kér: 

http://civil.info.hu/web/nea/home/-/asset_publisher/UFMkbkTkUm0U/content/tajekoztatas;jsessionid=7cf62643b45e2c6a44496088b3fe?redirect=http%3A%2F%2Fcivil.info.hu%2Fweb%2Fnea%2Fhome%3Bjsessionid%3D7cf62643b45e2c6a44496088b3fe%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_UFMkbkTkUm0U%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D3

11 komment


2015.09.30. 19:52 szép új világ...

NYASGEM: A NYAri Sajnálatosan Galád EseMények

 

A mai napon (remélhetőleg) cikluszáró ülést tartott a Tanács (hiszen lejár a négy éves mandátum).  A lényegi pontok:

 • Bemutatkozott az új helyettes államtitkár (igen, egyet már elfogyasztott tavaly óta a civil világ). Fülöp Attila bár a feltett kérdések egyikére sem válaszolt, ígéretben ugyanakkor nem volt hiány: már októberben ki akarják írni a 2016-os pályázatokat (ugye emlékszünk, a 15-ösök azért jöttek csak ehhez képest fél éves késéssel, februárban, mert a csókos szervezetek számára biztosítani kellett a 3 év utáni pályázati tilalom feloldását). Majd távozott. Némi vita után az a kompromisszum esélye jelent meg, hogy a régi testületek írják ki a működési pályázatokat; az év végén – év elején megválasztandó újak a szakmaiakat írják ki (ez korrekt kompromisszumnak tűnik a minél hamarabbi kiírás-bírálat-eredmény és az új testületek kompetenciájának megtartása elvek között). Na ezt az esélyt hamar eloszlatta a tanácsra oktrojált elnök, aki mindenképpen ragaszkodni akar, hogy ő írhasson ki mindent (csak nem a vesztét sejti?)

 

 • Új igazgatója is van az EMET-nek (fyi: nem csak a vezetői szinten ekkora a fluktuáció, állítólag az EMET munkatársainak csaknem fele kicserélődött az elmúlt időszakban). Be is számolt az EMET, idén összesen 15817 pályázat érkezett. 4599 nyertes lett a pályázatokon, mindösszesen 3,8 milliárd kifizetése történik meg. A maradék 1,6 milliárd (!) sorsa érdekes: normatív támogatás, egyedi támogatás és lebonyolítási költség.

 

 • Arra a kérdésre, hogy a NYAri Sajnálatosan Galád EseMények, azaz a pályázók elzavarása újra a bankba (felhatalmazó levél hiánya) az EMET képviselője közölte: ez a civil szervezetek hanyagsága (belejavítás a levélbe, késői csatolás) miatt történt és a késésről ők tehetnek. Meglepő módon a Tanács nem hagyta annyiban a dolgot és határozatot hozott, hogy AZ EMET KÖVESSE MEG A SZERVEZETEKET, úgyhogy lehet várni az elnézést kérő leveleket (igen, felébredve, kihúztam a kezem a biliből).

 

 • Döntés született, hogy a következő pályázati fordulóban majd legalább egy hónappal elválik a működési és a szakmai pályázatok beadási (így vélhetőleg bírálati) határideje. Ennek tükrében a Tanács a 2016-os pályázati irányelvek elemeit már jóváhagyta, de az irányelveket még nem fogadta el (csaknem változatlanok a tavalyihoz képest).

 

 • A Tanács tárgyalta még (hatvanhetedszer), hogy hol is kellene módosítani a NEA jogszabályokat (ezt hatvanhatszor már megvitatta, soha semmilyen eredménye nem lett) és áttekintette az indikátorokat is.

 

Így a ciklus végén szeretném megköszönni a négy éves figyelmet, vitát, kooperációt. Ne felejtsétek, hogy télen kiírásra kerül a NEA választott civil (testületenként 3-3) tagjainak választási eljárása. Úgyhogy hadd javasoljam: mindenki regisztráljon majd elektorként és éljen a választójogával!

S, ha már így a vége felé közeledik a négy év, van esetleg kedvetek november elején egy offline blogtalálkozóra?

7 komment


2015.08.12. 06:54 szép új világ...

Az EMET esete a döntéshozói tomporral

Egyre több szervezettől érkezik a hír, hogy bár azonnal visszaküldték a szerződés szövegét aláírva, sem az eperbeli státuszuk nem változik (szerződéskötés alatt), sem nem kapják vissza a szerződést, nemhogy a pénzt.

Most, hogy a NEA-hoz is lassan beköszönt az ősz, érdemes feltennünk a kérdést: az EMET igazgatóknak csak a választási évben volt fontos néhány döntéshozói ülepet fényesre purgálni (és év elején, a választások előtt kifizetni a  megítélt támogatást)? Amikor csak civil ügyek, működés, projektek a tét, az már nem olyan nagy vonzerő?

 

15 komment


2015.08.04. 09:47 szép új világ...

A botrány első fecskéje

 

http://abcug.hu/egy-ugyes-fideszes-csaladnak-huszmillio-is-leeshet-az-allamtol/ 

Szólj hozzá!


2015.06.08. 08:47 szép új világ...

Nyilván intellektuális zavar

Az utóbbi egy hónap eseményeiből feltehető, hogy nem az EMET-ben van a legtöbb Nobel-díj várományos, vagy Mensa-tag. Szóval miután az EMET szájzárat kapott és a vegetatív neurózis kortikális eredtű elváltozásainak jeleit is mutatja, ezért kiszámoltam:

 • Március 31. volt az utolsó pályázat beadási határideje (http://civil.info.hu/web/nea/palyazatok).
 • Az 5/2012. (II. 16.) KIM rendelet 4. § szerint 20 napon belül kell (árpilis 20-ig) kell formai döntést hozzon.
 • Kifogással 5 napig, azaz április 25-ig lehetett élni, de az szombat volt, így 27 hétfő volt az utolsó nap (közben folyt a szakmai döntés meghozatala, de nem ez a szűk keresztmetszet, hiszen a döntések megvannak és véglegesek).
 • A tárcának 30 napon belül meg kell hozni a döntést (május 27), ami egyszer 30 nappal meghosszabbítható (június 26, már ha a kifogással élt szervezetek kaptak ilyen irányú levelet).

 

Persze a Tanácselnök, miközben fröcsögi szét civilátvilágítós gusztustalanságait, aközben foglalkozhatna azzal is, hogy mit művel a szabadonfutkározó elmebeteg magatartásminátit követő támogatáskezelő.

 

60 komment


2015.05.30. 06:20 szép új világ...

Elfogtunk egy levelet

Íme az EMET-es levelezese (az egyik tanacstaggal  :)))  ), név nélkül persze, nehogy már  a pályáztató nekiálljon csaholni  és addig se a munkáját végezze.  Nyilván alulról olvasandó. Kifejezetten szórakoztató

 

 

******************************************

 

 1. május 26. 12:21

 

KEdves …. Kedves, 

 

kerdesem, hogy papirforma szerint mikor zarul a kifogaskezeles?

tehat: 

- mikor volt az utolso kifogasbeadasi hatarido?

- melyik nap zarul a jogszabaly szerint a kifogaskezelesre nyitva allo hatarido?

- On szerint vajon a konkret valaszadas hianya szervezesi, szellemi vagy adminisztratv hianyokra utal az EMET vezeteseben?

 

kerdezem mindezt ugy, hogy ujabb het telt csaknem el minden erdemi informacio nelkul

 

nagyadam

 

******************************************

 1. május 26. 10:42 …. írta, <… @emet.gov.hu>:

 

 

Tisztelt Tanácstag!

 

Megkeresésére ezúton is arról tájékoztatom, hogy a kifogáskezelési eljárás még folyamatban van, a döntés a kifogások elbírálását és a döntési lista aláírását követően haladéktalanul nyilvánosságra kerül.

 

Üdvözlettel:

 

igazgató

 

megbízásából

 

 

….

pályázati referens

 

 

hazai programok igazgatósága

nemzeti együttműködési alap és civil támogatások osztály
1381 Budapest, Pf. 1407.
Telefon: 
E-mail: …@emet.gov.hu
www.emet.gov.hu

 

******************************************

 

 

From: 

Sent: Thursday, May 21, 2015 9:44 PM
To: 

Cc: 

Subject: Re: FW: Tájékoztatás

 

Kedves EMET, 

 

bo egy hettel utolso levelvaltasunk ota eltelt ido okan erdeklodom, 

 1. a) lezarult-e a kifogaskezeles?
 2. b) van-e esetleg hir, hogy mikor lesznek nyilvanosak a palyazati eredmenyek?

 

nem vennem a lelkemre, ha a listak kikerulnenek az internetre, nem hivatalos blogokra stb.

 

 

nagyadam

 

 

 

 1. május 14. 0:04 dr. Nagy, Ádám írta, <adam@nagydr.hu>:

KEdves …., 

 

tevedese mogott gondolom csak egyszeru odanemfigyeles all:

eddig egyszer sem kaptam pontos datumot

 

Nyomatekkal kerem tehat, hogy szolglatasson pontos datumot a kifogaskezeles lezarasarol.

 

 

nagy idok es az apparatus elbasasodasanak tanujakent, tisztelo hive:

 

nagyadam dr.

 

 ******************************************

 

 

 1. május 13. 23:25 EMET írta,

 

Tisztelt Tanácstag!

 

Korábbi levelünkben is pontosan tájékoztattuk az egyes eljárási határidőkről, tekintettel arra, hogy a döntés-előkészítési folyamat a korábban is részletezettek szerint halad.

 

Ahogy eddig is, a továbbiakban is a pályázók érdekeit tartjuk szem előtt és a lehető legrövidebb időn belül, amint végleges döntési lista aláírásra kerül, a nyilvánosságra hozatal is megtörténik.

 

Tisztelettel,

Igazgató

 

Hazai Programok Igazgatósága
1054 Budapest, Alkotmány u. 25.
Telefon: 
E-mail:
www.emet.gov.hu

******************************************

 

From: dr. Nagy, Ádám [mailto:adam@nagydr.hu
Sent: Wednesday, May 13, 2015 4:55 PM
To: 
Cc: 

Subject: Re: Tájékoztatás tanácselnöki nyilatkozattételről UN

 

Tisztelt Mb. Ov.

KEdves …,

 

kerem konkretizaljuk: ez (kifogaskezeles) 2015-ben mikor zarul (az esztendo melyik napjan)?

 

nagyadam

 

P.s.:megjegyzem mar gyakorlottabb versenyzokbol s szedtem ki - minden akarata ellenere - informaciot

 

 

 

******************************************

 

 1. május 13. 12:49:

 

Tisztelt Tanácstag!

A kifogáskezelési eljárásra vonatkozó határidőkről az alábbiak szerint tájékoztatjuk.

 

A Nemzeti Együttműködési Alap kollégiumainak 2015. évi  pályázati kiírásai az alábbiak szerint rendelkeznek a kifogás benyújtására és elbírálására vonatkozóan:

 

19.1. A pályázat érvénytelenségével kapcsolatos kifogás benyújtására az érvénytelenség közlésétől számított 5 napon belül van lehetőség.

 

19.2. A kifogást az Alapkezelő a kifogás beérkezésétől számított öt napon belül – az elbírálásához szükséges dokumentumokkal együtt – a miniszternek továbbítja.

Ha érdemi vizsgálat nélküli elutasításnak nincs helye, a kifogást az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak kézhezvételétől számított harminc napon belül érdemben elbírálja.

Az elbírálás határideje egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbítható, erről a határidő lejárta előtt tájékoztatni kell a kifogás benyújtóját.

A kifogás elbírálásában – a fejezetet irányító szerv vezetője kivételével – nem vehet részt az, aki a kifogással érintett eljárásban részt vett.

Ha a kifogás alapos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elrendeli a kifogásban sérelmezett helyzet megszüntetéséhez szükséges intézkedést, egyébként azt elutasítja, és döntéséről – elutasítás esetén az elutasítás indokainak megjelölésével – a kifogást benyújtóját írásban értesíti.

 

 

 

Üdvözlettel:

 

 1. OSZTÁLYVEZETŐ

 

 

NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAP ÉS CIVIL TÁMOGATÁSOK OSZTÁLY

1054 Budapest, Alkotmány u. 25
Telefon: +36 795-7919
E-mail: ….k
www.emet.gov.hu

 

 

megbízásából

 

PÁLYÁZATI REFERENS

 

 

Hazai programok igazgatósága

 

Nemzeti Együttműködési Alap
és civil támogatások Osztály

 

Cím: 1381 Budapest, Pf.: 1407
Telefon:
E-mail: …@emet.gov.hu 
www.emet.gov.hu

 

 ******************************************

 

From: dr. Nagy, Ádám [mailto:adam@nagydr.hu
Sent: Tuesday, May 12, 2015 5:07 PM
To: 
Cc: 

Subject: Re: Tájékoztatás tanácselnöki nyilatkozattételről UN

 

Kedves …., …. mb.ov megbizasabol,

 

jogszabaly szerint mikor kell zaruljon a kifogaskezeles?

 

nagyadam

 

******************************************

 

 1. május 12. 16:47 … írta,

 Tisztelt Tanácstag!

 

 

A korábbi évekhez hasonlóan természetesen a pályázók értesítésével egy időben a támogatási lista is nyilvánosságra kerül a hivatalos honlapon.

A korábbi levelünkben jelzett időpontnál konkrétabbat jelenleg azért nem áll módunkban megadni, mert a kifogáskezelési eljárás és a döntési lista kiadmányozási folyamata még nem zárult le.

Természetesen az Alapkezelő  kiemelt prioritással kezeli a pályázatkezelési folyamatos, gyors és hatékony kezelését, a minden eddiginél nagyobb számú beérkező pályázatok formai ellenőrzését a jogszabályban előírt határidőben teljesítettük, és a továbbiakban is arra törekszünk, hogy  a döntési lista, illetve  a támogatások folyósítása a lehető legrövidebb határidőn belül megtörténjen.

 

Szíves megértését és türelmét ezúton is köszönjük.

 

 

Üdvözlettel:

 

….

 1. OSZTÁLYVEZETŐ

 

 

NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAP ÉS CIVIL TÁMOGATÁSOK OSZTÁLY

1054 Budapest, Alkotmány u. 25
Telefon: +36 795-7919
E-mail: 
www.emet.gov.hu

 

 

megbízásából

 

 

PÁLYÁZATI REFERENS

 

 

Hazai programok igazgatósága

 

Nemzeti Együttműködési Alap
és civil támogatások Osztály

 

Cím: 1381 Budapest, Pf.: 1407
Telefon:  
E-mail: @emet.gov.hu 
www.emet.gov.hu

 

******************************************

 

From: … 
Sent: Tuesday, May 12, 2015 2:51 PM
To: 
Cc: ….
Subject: Re: Tájékoztatás tanácselnöki nyilatkozattételről UN

 

Tisztelt Oszatlyvezeto,

Kedves , 

 

 1. a) olyanok vagyunk mi, mint egy jo hazassag: 

en azt kerdezem amit en akarok, az EMET pedig arra valaszol, amire o akar: 

azt kerdeztem, hogy mikor lesz nyilvanos a lista, 

erre arra kaptam valaszt, hogy mikor kezdodnek a kiertesitesek

Kerdeznem megegyszer, hogy mikor lesz nyilvanos a lista a tervek szerint, 

 

 

 1. b)  Emellett  "a  mielőbb, várhatóan május-júniusban"

minden csak nem informacio: a mielőbbet remelni mertem, a majus-juniust sejteteni veltem.

 

Azt hiszem meglepoen es messzemenoen turelmes voltam, amikor 

az elmult haromengyed evben a tarcaval karoltve el tetszettek tuntetni a 2015-os kiirast.

Nagy tisztelettel, am nyomatekkel kerem szepen, hogy tessenek tajekoztatni a menetrendet illetoen!

 

HA nem muszaj, nem tartanek sajtobeszelgetest a palyazatkezelesrol, 

de nagyon mas eszkozom nincs, ha nem kapok csak  lerazo, valodi infomatciokat nem tartalmazo valaszokat.

 

 

Az igazgatas vegtelen bolcsessegeben vetett hittel: 

 

nagyadam 

 

******************************************

 

 

 1. május 12. 14:21 …….>:

Tisztelt Tanácstag!

 

 

Megkeresésével kapcsolatban ezúton  tájékoztatom arról, hogy amennyiben a korábbi levelünkben részletezett folyamatok a megfelelő ütemezés szerint haladnak, a pályázók kiértesítése, valamint a szerződéskötési folyamatok mielőbb, várhatóan május-júniusban megkezdődhetnek.

 

 

Üdvözlettel:

 

….

 1. OSZTÁLYVEZETŐ

 

 

NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAP ÉS CIVIL TÁMOGATÁSOK OSZTÁLY

1054 Budapest, Alkotmány u. 25
Telefon:
E-mail: 
www.emet.gov.hu

 

 

megbízásából

 

….

PÁLYÁZATI REFERENS

Hazai programok igazgatósága

Nemzeti Együttműködési Alap
és civil támogatások Osztály

 

Cím: 1381 Budapest, Pf.: 1407
E-mail: … @emet.gov.hu 
www.emet.gov.hu

 

******************************************

 

From:  
Sent: Tuesday, May 12, 2015 10:10 AM
To: 
Cc: 
Subject: Re: Tájékoztatás tanácselnöki nyilatkozattételről UN

 

KEdves ….,

 

megkoszonve a valaszt, a kerdesem a Mikor-ra vonatkozna.

tehat: 

mikor zarul a kifogaskezeles?

mikor lesz nyilvanos a lista?

 

nagyadam

 

P.s. mellesleg meg sem teljesen ertem, hogy mit kell meg a vegleges dontesi listan jovahagyni, de ez most mindegy

 

******************************************

 

 1. május 12. 10:01 …..>:

Tisztelt Tanácstag!

 

 

Tájékoztatom, hogy a NEA Tanács elnöke az öt NEA kollégium mind a működési, mind a szakmai támogatói kollégiumi döntéseivel egyetértett és ezzel kapcsolatos egyetértő nyilatkozattételét megtette.

Mindeközben az érvénytelen pályázatok esetében benyújtott pályázói kifogások kezelése és megválaszolása még folyamatban van.

Ennek a folyamatnak a lezárását követően készíti el az Alapkezelő a végleges kollégiumi döntési listákat, amelyeknek a jóváhagyását követően kezdődik a pályázók kiértesítése és a szerződéskötés, valamint a támogatások folyósítása.

 

 

Üdvözlettel:

 

….

PÁLYÁZATI REFERENS

 

 

Hazai programok igazgatósága

 

Nemzeti Együttműködési Alap
és civil támogatások Osztály

 

Cím: 1381 Budapest, Pf.: 1407

E-mail: @emet.gov.hu 
www.emet.gov.hu

 

******************************************

 

 

From: 
Sent: Tuesday, May 12, 2015 10:00 AM
To: 
Cc: 

Subject: Re: Tájékoztatás tanácselnöki nyilatkozattételről UN

 

Kedves ….;

 

ezesetben ismet kerdezem tisztelettel: mikor lesznek nyilvanosak az eredmenyek?

 

nagyadam

 

******************************************

 

 1. május 12. 9:58 …..:

Tisztelt Tanácstagok!

 

 

A Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/2012. (II.16.) KIM rendelet (NEAr.) 4. § (9) bekezdés alapján kérem, engedjék meg, hogy az alábbiakról tájékoztassam Önöket.

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a NEA Tanács elnöke részére a 2015. évi működési és szakmai támogatásokra vonatkozó döntéseket az Új nemzedékek jövőjéért kollégium esetében 2015. május 8-án átadta, ezzel egyidejűleg a Tanács elnökét nyilatkozattételre kérte fel.

 

A Tanács elnöke - a NEAr. 4. § (8) bekezdésének megfelelően – 2015. május 12-én egyetértő nyilatkozatokat tett, a Kollégiumok működési és szakmai támogatásokra vonatkozó támogatói döntéseivel egyetért.

 

 

Üdvözlettel:

 

igazgató

 

megbízásából

 

PÁLYÁZATI REFERENS

 


4 komment


2015.05.26. 05:40 szép új világ...

A megnémult EMET

Hiába hangzik el minden héten(!) kérdés az EMET felé (Tisztelt EMET, mikor lesznek nyilvánosak az eredmények-tőll, a Parasztkáim, nem gáz, hogy majd egy hónapja kotlotok az eredményeken-ig), újabban már válaszra sem méltatnak. Biztos megnémultak. Amikor persze őket számoltatja be a Tanács, hirtelen és csodaszerű a gyógyulás, s rögtön sírásra áll a szájuk, hogy mennyit dolgoznak, de nem szeretik őket a pályázók és nyafognak, hogy jujj, de, nincsenek megbecsülve..  

Hát ezért faszikáim!

38 komment


2015.05.14. 11:26 szép új világ...

Vivát

A 2016-os költségvetétervezet (http://www.parlament.hu/irom40/04730/04730.pdf) szerint a NEA támogatása jövőre megyezik az ideivel: 4,9 mrd forint (emibl persze 6% az EMET-et illeti es 10% a miniszteré)

 

 

1 komment


2015.04.17. 16:45 szép új világ...

Pályázatszám

A határidőig beérkezett pályázatok kollégiumok szerint:

 

Pályázati kategória

Beérkezett pályázatok száma (db)

NEA-KK-15-M

2 574

NEA-KK-15-SZ

2 139

NEA-MA-15-M

2 667

NEA-MA-15-SZ

1 344

NEA-NO-15-M

704

NEA-NO-15-SZ

628

NEA-TF-15-M

1 318

NEA-TF-15-SZ

853

NEA-UN-15-M

2 073

NEA-UN-15-SZ

1 517

összesen:

15 817

 

22 komment


2015.04.15. 15:17 szép új világ...

Légypiszok a gépezetben

 

2015. április 15-én ismét ült a Tanács, lényegi napirendjei:

 •         a pályázatok állása,
 •         a támogatási irányelvek módosítása,
 •         a 2014-es NEA beszámoló elfogadása (2/3-os döntés) volt.

 

Pályázatok tekintetében majd 16 000 érkezett be, jó 20%-kal több, mint tavaly. Jelenleg a formai bírálatok eredményei mennek ki folyamatosan. Fontos, hogy akit formailag elutasítottak, annak 5 napja van ún. kifogást emelni az elutasítás ellen az EPER rendszerben (ezt már nem az EMET, hanem az EMMI bírálja el és kell hozzá a kifogást alátámasztó adatok, bizonyítékok). Május végére eredményhirdetés várható (na persze ha csak úgy történik, ahogy a tavaly áprilisi irányelvek elfogadásához képest az idén februári pályázatkiírás, akkor karácsonyra).

A Tanács módosította a támogatási irányelveket, ezen túl a pontegyenlőség esetén nem elsősorban a korábbi pályázat preferálandó, hanem a 2012-4 között támogatást nem nyert szervezetek, s csak ezután a korábban beadott pályázat a vizsgálati sorrend.

A Tanács először 5:3 arányban nem fogadta el(!) a 2014-es beszámolót (2/3-os többség kellett volna ugye a döntéshez). Az elnök és cimborái rögtön a kisebbség terrorjáról, szórakozásról beszélve újraszavaztatták az előterjesztést. Ekkor már csak 7 tag volt jelen, mert Nagy Ádám otthagyta az újraszavazás miatt az ülést. Ráadásul az egyik jelenlévő (mint a beszámolóból kiderül) a tavalyi 5 ülésből csak 3-on vett részt, így szavazata nem is érvényes (a 2011. 75. törvény 68 paragrafus 5/c pontja azt mondja: „vissza kell vonni a Tanács tagjainak és a kollégium tagjainak megbízását, ha…egy naptári év során az ülések több, mint egyharmadán nem vett részt”).

Az újraszavazáskor mégis a megmaradt jelenlévők mindegyike elfogadta az anyagot. 

Szép lenyomata ez az elmúlt három évnek: ha vesztenek újraszavaztatnak, kiabálnak, zsarolnak.

Ja és a legszebb: az elnök szerint légypiszokról fojt a vita. Mondjuk az az igazság pillanata is, ha valaki felismeri, hogy mennyit ér a tevékenysége.

 

4 komment


2015.03.12. 10:53 szép új világ...

Átadták (volna) a Civil Citrom Díjakat

A CIVIL CITROM DÍJ a harmadik szektor egyfajta önszerveződése és kifejezési módja, információs és civil értékítéleti felülete. A díjat a tárgyévben a civil-nonprofit szektor politikai függetlenségére, autonómiájára, közfeladat-ellátásban való egyenlő esélyű részvételére, támogatási rendszerének tisztességére, az egyes szervezetek jogegyenlőségére, érvényesülésük esélyegyenlőségére, a földrajzi -, ágazati és szakmai -, vagy intézményi területeken mért legnagyobb csapások, szektort romboló intézkedések, eljárások, technikák, tevékenységek, illetve ezek szerzői, irányítói, megjelenítői kapják.

A javaslatokat a www.civilcitrom.hu honlapon lehetett megtenni. A közel 100 javaslatból a civil szektor különböző területein aktív, ismert civil szakemberekből álló társadalmi zsűri (Civilcitrom Bizottság) választotta ki a hivatalos jelölteket, illetve e bizottság ítéli oda a díjat. A jelölteket felkértük, hogy fejtsék ki fenntartásaikat, esetleges ellenvéleményüket a jelölésről (nehogy valaki „érdemtelenül” jusson hozzá a díjhoz, vagy legyen áldozata bármilyen kicsinyességnek). Az előkészületek során érdekes, figyelemre méltó válaszokat kaptunk, melyek részben a felelősség vállalásáról, részben hárításáról szóltak. Voltak megszólítottak, akik a társadalmi bizottságot nem érdemesítették válaszra.

Ebben a ciklusban a „Civil szervezetek jogi szabályozása és ennek gyakorlata”, illetve a „Civil szervezetekkel szembeni kormányzati beavatkozás” (a norvég-ügy) néven illethető jelenségek és ezekhez köthető felelős intézmények, személyek vehették (és többségében persze nem vették) át a Civilcitrom-díjat március 12-én délelőtt a Kapocs Ifjúsági Szolgálat fővárosi, Mátyás téri székházában.

 

A teljes "laudációk" innen letölthetők

Szólj hozzá!


2015.02.28. 12:32 szép új világ...

Civil Közlöny

 A Civil Közlöny a civil szervezetek (egyesületek és alapítványok) jogi értesítője. Az a szervezet, amely szeretné a tematikusan kezelt civil szervezeteket érintő jogszabályokat kézhez kapni, itt kaphatnak bővebb információt www.jogismeret.hu/Kiadványok, illetve info@jogismeret.hu. (A Civil Közlöny bolti forgalomba nem kerül, csak előfizetéssel egész évfolyamra rendelhető, 4200 forintért áfával és postázással.). A Közlöny szerkesztője Bíró Endre dr, nonprofit-jogász.

 • A 2015-ös év első száma: a civil szervezetek státusz-jogszabályairól (Ptk., Civil Törvény és végrehajtási rendeleteik) szól;
 • második száma: az Önkéntes Törvényt közli; a civil érdekvédelem eszközeiről közöl összeállítást (népszavazás, gyülekezés, jogszabály-tervezetek véleményezése, közérdekű adatigénylés, stb.); és a civil információs rendszerről hatályos rendeletet mutatja be;
 • A harmadik szám: a civil szervezetek gazdálkodásának pénzügyi, számviteli kereteit tartalmazó jogszabályokat veszi górcső alá. 

Szólj hozzá!


2015.02.20. 06:14 szép új világ...

Ezt meg így hogy? - néhány összegányolt részlet a doksikból

1) Tegnap az EMET köremilben tette közzé, hogy NEA pályázati napokat tart. Levelük első mondata(i):

"Tisztelt Partnerünk!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap 2015. évre vonatkozó pályázati kiírása." 

nyilván schnittpali olvasószerkeszti a tárca anyagait.

 

2) A pályázati felhívás 20. oldala szerint a pályázók a Civil Információs Centrumokhoz fordulhatnak. Csakhogy a CIC-ek címbirtokossága tavaly december 31-én lejárt, új CIC-ek meg még nincsenek. Nyilván tavaly április óta, amióta ki lehetett volna írni a pályázatokat, ott hevert a felhívás is a winchester szélén, csak mire aktuálissá vált, már néhány dolog elmúlt belőle.

 

3) A pályázati útmutató 5. oldala ír a visszatérítendő támogatásokról, beemelve a Civil tv. 57.§. (1) bekezdését: Az Alap terhére csak az 56. § (1) bekezdés b), h) vagy l) pontja szerinti támogatás nyújtható azon civil szervezetnek, amely a pályázat megjelenését megelőző utolsó lezárt üzleti évben beszámolóval igazolható éves összes bevétele eléri vagy meghaladja a miniszter rendeletében meghatározott értéket.

Ez ugye lehet 2013, de akár 2014 is, hiszen, lehet olyan szervezet, amely már elfogadta és megküldte az anyagait az OBH-nak (esetleg épp azért, mert 2013-ban beruházott és sok pénzt forgatott, 2014-ben nem).

DE! más helyen a pályázati felhívás többször 2013-as évet jelöli meg kizárólagosan. Na most melyik? 

 

 

Egyéb butuskaságok commentben welcome!

 

 

 

6 komment


2015.02.11. 12:01 szép új világ...

NEA pályázatok a héten!!!

A múlt héten megjelent a Magyra Közlönyben (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15009.pdf) a várva várt  jogszabályváltozás (melynek egyetlen lényegi pontja, hogy hatályát veszti az 5/2012. (II. 16.) KIM rendelet 4. § (2) bekezdés h) pontja), azaz innentől azok a CÖF-közeli szervezetek, amelyek eddig három évig szürcsölték a NEA pénzt, most újra nyerhetnek (eddig az volt a rendeletben, hogy három év után egy év szünetet kell tartani az állami csecsről történő táplálkozás esetén).

Hogy-hogynem ezután (10 hónap után!) beindult az állami gépezet és még a múlt héten(!) néhány elektronikus kollégiumi szavazás és álmatlan EMET munkatársi éjszaka után megszülettek a kiírási döntések, amelyek állítólag még a héten meg is jelennek.

Péntekre fel, és amíg várunk, addig kéretik mindenkit örömmel rácsodálkozni, ahogy szökőkútszerűen feltör a bélsár!

2 komment


2015.01.16. 11:29 szép új világ...

Februári kiírások!!!

Információk szerint a héten rapid módon leültették a kollégiumokat végiggszavazandó az idei kiírásokat.

Az adminsiztrációnak két-három hét kell, tehát várhatóan február elején lesznek kiírások (bár ugye tavaly április óta lehetőség lett volna kiírni - na ja, nincs választási év).

Nyilván mára sikerült megoldani, hogy a baráti szervezeteknek további pénzt juttassanak, eltörölve a "ha három évig nyertél - egyet pihenj" szabályt.

4 komment


2015.01.12. 06:18 szép új világ...

Van pályázat

Ha nem is az, amelyikre épp 9 hónapja várunk.

Kiírták a CIC pályázatokat (persze, ha csak annyira lesz korrekt mint az első kör, akkor olyan nagyon nem érdemes hegyezni a pályázatíró pennákat): 

http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/55a66cd83529b4b4c1257dc80037b619?OpenDocument

 

 

 

Szólj hozzá!


2014.11.11. 18:56 szép új világ...

Nehéz szülés volt

 

7 hónapra érkezett az újabb tanácsülés (kicsit koraszülött). Felvonult a jónép apraja-nagyja, az új helyettes államtitkártól, az EMET fővezéréig, és természetesen mindenki biztosított mindenkit nagyrabecsüléséről, együttműködési készségéről és ügyfélbarátságáról.

Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy ezentúl a tájékoztató napokról internetes közvetítés is lesz (az ülésekről vajh lesz-e?; hiszen mégiscsak az lenne a nyilvánosság XXI. századi értelmezése, hogy az ügyfeleknek, pályázóknak ne kelljen elmenni valami hivatal helyiségébe, hanem otthonról is tájékozódhassanak, hogy mit művelnek a nevükben, érdekükben a fejesek).

Elhangzott az is, hogy a CIC-eknek lesz jövőre is lóvé (ki gondolta volna?) és az is, hogy eltörlik a „ha három évig kapsz pénzt, akkor egy évet pihenj” szabályt, ami pedig a kevés hasznos korlát egyike volt (nyilván a kedvencek nyígtak, hogy hogy fognak pnzt kapni a NEA negyedik évében, ha ez a szabály még életben van).

Örömteli (bár a fanfárokkal – főképp az NCA-s összegek ismeretében kissé finomabban kellene bánni), hogy 5 Mrd. körüli összegre nő a NEA költségvetési kerete (a költségvetési tervek szerint) 2015-ben.

Amire ugyanakkor nem született válasz, hogy ha tavaly (választási periódusban) ki lehetett írni a pályázatokat koraősszel, akkor vajon mit kotlik az igazgatás ezen november közepén, főképp, hogy a Tanács már áprilisban elfogadta a 2015-ös támogatási irányelveket. Nem született válasz arra sem, hogy mikor lesznek kiírások, amiből az következik, hogy a jegyzőkönyv, kollégiumi ülés, jegyzökönyv, elnöki jóváhagyás, előkészítés, közzététel ciklus sebességével számolva minden kedves pályázó kap majd az EMET Jézuskájától egy jó nagy adag pályázatírási lehetőséget a fa alá.

(megbízható rossz nyelvek szerint, egyébként két fenti ügy között összefüggés van: akkor lesz kiírás, ha a kedvenceknek eltörlik a három éves szabályt. Ez a világ minden világok legjobbika!)

 

6 komment


2014.06.04. 19:30 szép új világ...

Elfogtunk egy(két) levelet - jelölték a blogot

Tisztelt Testületi Elnökök!

Tisztelt Testületi Tagok!

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere 2013-ban Lukács Móricról elnevezett díjat alapított a közösségszervező munka elismerésére. A díj egyaránt adományozható olyan természetes személynek vagy civil szervezetnek, amelyek maradandót alkottak a civil szektor fejlődése érdekében, hivatásszerű vagy önkéntes munkával, vagy más módon. A kitüntetés továbbá az adományozás kultúrájának terjesztéséért is adható.

A 2013. évben első alkalommal odaítélt díjat Szabó Sándor, a Nyilas Misi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szigetvári József néptáncos és a Katolikus Közösségek Kárpát-medencei Hálózata kapta.

Ezúton is szeretném felhívni szíves figyelmüket, hogy az idei miniszteri elismerés adományozásának kezdeményezésére még 10 nap áll a rendelkezésre.

A felhívás elérhető a http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-ugyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/felhivas-lukacs-moric-dijra-jelolesre oldalon.

* * *

Kedves ….,

igen megtisztelő a lehetőség a díjra való jelölésre. Mindezek okán jelölöm a NEA-val foglalkozó blog (civilnea.blog.hu) szerzőjét/szerzőit. Úgy gondolom közösségszervező és formáló ereje/jük pótolhatatlan, hogy egy személyes, ironikus, vitalitással teli, ugyanakkor hiteles információforrás (bár sajnos személyesen nem ismerem őt/őket).

tisztelettel üdvözli …

nagyadam dr

P.s.: nem tudom, hogy lehetséges-e a párban jelölés,  ha igen, akkor jelölöm Csizmadia Lászlót is párban a blog szerzője/szerzői mellé. Megítélésem szerint Csizmadia Úr mint „témaadó” mindenképp megérdemli közösségszervező erejével a díjat. A magam reszerol nagyon drukkolok neki.

 

 

Szólj hozzá!


2014.06.02. 19:02 szép új világ...

Utálom, hogy szeretnem kell a Norvéget

A Norvég Civil Támogatási Alap úúútálatos egy dolog. Mint az egyetlen nagyobb, nem-kormányzati civil támogatási rendszernek, a Norvég Civil Támogatási Alapnak sokkal nagyobb figyelmet kellene volna fordítania a pályázatok bírálatát kísérő transzparenciára, a döntések szakmai megalapozására, a pályázatbírálat során elkövetett hibák és tévedések kezelésére és korrekciójára, valamint mindezek kommunikációjára. E fokozott felelősségi követelménynek az NCTA civil kezelő szervezetei sajnos csak részben, súlyos hiányosságok mellett feleltek meg.

A bírálók szakmaiságával is alapvető gondok voltak az elmúlt évben. Gyermekvédelmi, ifjúsági, környezetvédelmi, kulturális, nonprofitjogi szakmai kérdésekben konkrét, tételes jelzések érkeztek a pályázati bírálatok felületességére, megalapozatlanságára, amatőr színvonalára. A pályázók ezzel kapcsolatosan tett észrevételeit a rendszer ugyan fogadja, s mód van személyesen is kifejteni a tévedések és hibák tárgyát a kezelő szervezetnél, de ez már a bírálatot és a döntést érdemben nem befolyásolja. A szakmai bírálók személye és névsora is titkos, tehát utólag sem válik ismertté, ily módon teljesen indokolt a bizonytalanság és a kételkedés a pályázók részéről a bíráló személyek hozzáértését, kompetenciáját illetően. Kiváltképp kínos, hogy lebonyolítása egy csöppet sem gyorsabb, mint állami pályázati partnereié.

Az NCTA-nek módja és lehetősége lenne az állami támogatási rendszereknek példát és mintát mutatni a civil szektor által igényelt és elfogadott pályázatkezelési gyakorlatra, de ezt a szektorfejlesztési lehetőséget sajnálatos módon elmulasztja.

 

Az otromba, aljas és ostoba támadás után viszont nem lehet mást tenni mint szolidaritást kifejezni, mind a lebonyolítókkal, mind a meghurcolt nyertesekkel, mind a bírálókkal.

 

hát Ti?

 

P.s.: mától lehet pályázni a adományok után járó (5%) normatívás NEA pályázatokra

3 komment


2014.04.16. 22:39 szép új világ...

Augusztus 20. - az új kenyér és pályázati kiírások ünnepe

A mai napon a Tanács elfogadta a NEA tavalyi beszámolóját és idei munkatervét, illetve elkezdte a támogatási irányelvek tárgyalását (radikális változás nem várható). A lényeg ebből, hogy előreláthatólag augusztus 21-e fele kinn lesznek a 2015-ös működési és szakmai pályázatok, szeptember végi beadással, évvégi kiértesítéssel.

 

11 komment


2014.04.10. 16:12 szép új világ...

Gratulálunk

Öregbítsük tovább a NEA hírnevét az új ciklusban:

http://index.hu/belfold/2014/04/10/na_ki_kuldott_helyreigazitasi_kerelmet_egy_allami_szervezet_neveben/

1 komment


2014.04.10. 11:27 szép új világ...

Elemzőpartner kerestetik

 

Rendhagyó megkeresés érkezett: olyan civil ügyek iránt érdeklődő elemzőt (doktoranduszok, diplomázók, publikálási felületet iránt érdeklődők) keresünk, aki részt tud és akar venni az NCA és a NEA funkciójának és struktúrájának összehasonlító szakmai (elsősorban nem publicisztikai) elemzésében egy Civil Szemle publikáció erejéig. Jelentkezni commentben vagy privátüzenetben.

P.s.: Jövő héten Tanácsülés. Témája: az éves beszámoló és a követező éves munkaterv. Ennek kapcsán sejteni lehet egy nyár végi, kora őszi 2015-ös kiírást (működési és szakmai is). Navégre! És üdvözlet a 100 000. látogatásnak.

Szólj hozzá!


2014.02.18. 05:40 szép új világ...

Kommentár nélkül

szervezetilevel.jpg

Nyílt levél a Nemzeti Együttműködési Alap elnökéhez

Tisztelt Csizmadia László Elnök Úr!

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) működési és szakmai pályázati eredményeinek kihirdetése kapcsán fordulunk Önhöz. Az általunk képviselt szervezetek harmadik éve pályáznak a NEA különböző kollégiumainak működési és szakmai forrásaira, sajnos sikertelenül, de ami fontosabb, érdemi tájékoztatás nélkül e sikertelenség okairól. 
Az Alap célja – azt gondoljuk – a pénzügyi támogatáson túl a hazai civil szektor fejlesztése. Ehhez elengedhetetlen, hogy az elutasított pályázatot készítő szervezet tudja, hogy mi sikertelenségének oka, mi az, amin változtatnia kell, mely területen kell a pályázatait és/vagy tevékenységeit fejleszteni. Erre remek megoldást nyújthat a pályázatok bírálatához kapcsolódó pár mondatos szakértői/bírálói vélemény, vagy akár az egyes kollégiumok kommentárjai. Ezen szigorúan szakmai sorok hiánya nem csak táptalaja az összeesküvés-elméleteknek, hanem – az elvben létező – kifogás lehetőségét is gyengíti, hogy az ezzel élni próbáló szervezet nem tudja, hogy mit is kellene alátámasztania, érdemes-e egyáltalán kifogással élnie. 
Talán még az is előfordulhat, hogy a pár mondatban ismertetett bírálói vélemény meggyőzi arról a pályázót, hogy tulajdonképp számára is elfogadható döntés született, így nem fog benyújtani kifogást a döntés ellen. Azt igazán nem is szeretnénk szóba hozni, hogy a pályázati bírálatokba való betekintés szabályai milyen költségterheket rónak a vidéki szervezetekre, hiszen nem ez levelünk témája. 
Tiszteletteljesen kérjük Önt, hogy az általunk szintén jól ismert más Magyarországon elérhető forrásokhoz hasonlóan, (mint például Új Széchenyi Terv, Norvég Civil Támogatási Alap, Fiatalok Lendületben Program, Gyermek és Ifjúsági Alapprogram) a pályázati bírálatról szóló értesítő ne csak az esetleges elutasítás tényét és a felesleges bizakodás felkeltésére (sem) alkalmas várólista helyezést tartalmazza, hanem egy rövid, pár mondatos indoklást arról, hogy miért nem került támogatásra a pályázat, illetve milyen pontokon fejleszthető. Tegye kérjük mindezt az átláthatóság és a magyar civil szektor szereplői közötti bizalom megtartása érdekében!

1 komment


2014.02.12. 17:22 szép új világ...

Jönnek a szakmaiak is

A mai nappal érkeznek a szakmaiakról is az értesítések.

UPDATE: alább a szakmai listák (köszönet: halilala-nak. Ha az oldal elérhetetlen, akkor ismét feljelentett valaki nem nyilvános anyagok közzétételéért. Itt jelzem, hogy az anyagok a kormányzati portálon lettek közzétéve ideig-óráig.)

KK

KK szövetség

NO

NO szövetség

UN

UN szövetség

MA

MA szövetség

TF

7 komment